open-navfaktor-logo
search
Hrabri Vogošćanin
Dobitnik nagrade Graham Bamford Huso Sinanović: Dugo sam bez stalnog posla, živim od malog stada ovaca
Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade "Graham Bamford", koja se dodjeljuje povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, je i Huso Sinanović iz vogošćanskog naselja Svrake.
17.04.2022. u 17:53
get url
text

Nagrada je ovom 34-godišnjaku uručena zbog herojskog podviga kada je 28. decembra prošle godine iz nabujale rijeke Bosne spasio 17-godišnju Belmu iz Tuzle.

- Ova nagrada mi mnogo znači, kao i sve prethodne, ali je najvažnije da sam ostao isti čovjek. Imao sam tremu kada sam preuzimao nagradu. Nisam navikao na te manifestacije. Spreman sam ponovo učiniti isto jer znam šta znači jednom čovjeku spasiti život - kaže Huso Sinanović koji je dobio i zahvalnicu od načelnika Općine Vogošća, te Civilne zaštite.

VEZANI TEKST - Huso je danas iz nabujale Bosne izvukao djevojčicu: "Bila je to Božija volja, gledao sam nju i vidio svoju kćerku"

Posljednjih godina Huso svoju porodicu, suprugu Rijaldu i djecu Lejlu i Abdulaha, prehranjuje od stočarstva. U Svrakama ima manje stado ovaca.

- Dugo vremena sam bez stalnog posla. Živimo od ovaca i ja povremeno radim. Iskren da budem, razočarao sam se u nekoliko firmi u kojima sam radio. Vozač sam i imam završenu srednju školu, ali jednostavno većina gazdi zamišlja da vozač radi najmanje po 12 sati, a najčešće po 16. Vozači voze sa kamionom po 3-4 ture dnevno. To nije život, to je robovlasništvo. Tako sam prije pet godina dobio jaku upalu pluća i završio sam na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi i 40 dana sam bio na bolničkom liječenju. Situacija je bila izuzetno teška, a tadašnji poslodavac mi nije produžio ugovor koji je istekao za vrijeme mog liječenja. Ja želim da radim, ali nešto dostojno čovjeka – naglašava Sinanović.

Huso je u stalnom kontaktu sa Belmom kojoj je spasio život i njenom porodicom.

- I oni i mi smo dobili iskrene prijatelje. Svaki put kada dolaze u Sarajevo, navrate kod nas na kafu i mi smo kod njih redovni gosti kada smo u Tuzli – kaže na kraju Huso.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.