open-navfaktor-logo
search
Ruski portal objavio
Dodatno dizanje tenzija iz Moskve: Je li vrijeme za ruske trupe u Bosni i Hercegovini?
Utjecajni ruski portal Pravda objavio je tekst o posjeti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika Moskvi, u kojem se navodi da ona dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između lidera SNSD-a i Zapada.  
01.12.2021. u 12:51
get url
text

Autor teksta se pita "da li je došlo vrijeme da Ruska Federacija ponovo pošalje mirovne snage u BiH"?

U tekstu, Pravda.ru  Dodika naziva liderom bosanskih Srba te ističe njegovu vjeru u rusku i kinesku pomoć u slučaju nametanja sankcija sa Zapada.

Govoreći za britanski list Guardian, Dodik se dotakao i svoje posjete Putinu kao i planova za "suverenitet Republike Srpske", što je prema pisanju ruskog portala izazvalo oštro protivljenje Londona, Washingtona, Berlina i Brisela.

VEZANI TEKST - Očekuje da ga Putin primi: Ruski vjetar u leđa Dodika će ojačati u rušilačkom pohodu

U tekstu također navode i da se "srpski dio BiH" nedavno povukao iz nekoliko državnih institucija što je prema izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a ozbiljna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Također je naglašeno da poput Moskve i Banja Luka, za koju tvrde da je "glavni grad Republike Srpske", ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika te traži njegovu potvrdu u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Dodik priznaje masakr u Srebrenici kada su bosanski Srbi ubili 8.000 Bosanaca 1995. godine, a broj Srba koje su ubili Bosanci skoro je pa jednak - navodi se u tekstu. 

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague je u tekstu za The Times naveo da je Dodik godinama podrivao državu BiH uživajući podršku Rusije i Srbije sve to vrijeme, dok je Moskva koristila tu situaciju kako bi blokirala euroatlantske integracije BiH. Portal navodi kako je Hague tada ustvrdio da Dodik ide ka secesiji te da NATO treba poslati trupe u BiH.

To je razlog iz kojeg autor teksta na ruskom portalu kaže kako treba vidjeti na koji način bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pomoći Dodiku, napominjući da je Rusija imala vazdušno-desantni bataljon u Ugljeviku, u sklopu međunarodnih mirovnih snaga, koje su u junu 1999. preraspoređene u Prištinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.