open-navfaktor-logo
search
Napustio sjednicu
Dodik prijeti jer nije prošao "ruski" plan: Ako pada Ustav, pada i država, a Komšić i Džaferović...
Danas je srušen svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura i neizvjesno je kako ćemo dalje - kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je napustio današnju sjednicu na kojoj su predsjedavajući i član Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili njegov prijedlog da se razgovara o situaciji u Ukrajini i da Bosna i Hercegovina bude neutralna po tom pitanju.   
02.03.2022. u 13:40
get url
text

- Sjednica je prekinuta, jer druga dva člana Predsjedništva BiH žele nove presedane - rekao je Dodik te optužio Komšića, Džaferovića i Turković. 

- Radi se o udruženom poduhvatu koji čine Komšić, Džaferović i Turković koji krše Ustav BiH ohrabreni od drugih struktura. Svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas je srušen i apsolutno je neizvjesno kako ćemo dalje. Jedini izlaz je da se poštuje Ustav gdje se kaže da je Predsjedništvo jedino zaduženo da se bavi vanjskom politikom, nikakva ministarstva ili druga tijela. Ne sporim integritet bilo koje države, dok druga dva člana Predsjedništva BiH spore i teritorijalni integritet Srbije.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili

Kako ne sporim teritorijalni integritet bilo koje članice UN-a, tako ne sporim ni Ukrajine. Ali je sada situacija drugačija nego 2014. godine. Tada nije bilo rata na teritoriji Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovdje u Sarajevu se svi podređuju tome, nema rečenice o Ukrajini da se ne uspoređuje sa Sarajevom. Ovo je krah ukupnoga sistema. Ako pada Ustav, pada i država, a gospoda su odlučila da sruše Ustav - poručio je on. 

Dodik je napustio sjednicu Predsjedništva BiH jer Komšić i Džaferović, nisu željeli ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini. Dodik je tražio da BiH bude neutralna.

- Mislim da Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom. Mislim da je dalji cilj destabilizacija BiH, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju na osnovu dogovora i razgovora sa Lavrovom - istakao je Komšić.

- Dodikovo ponašanje danas je bilo tako da Komšića i mene, bez materijala i konkretnog prijedloga uvuče u raspravu o stanju u Ukrajini pod zahtjevom za zauzimanje stava u vezi sa situacijom u Ukrajini. I onda nakon što je glasao za svoj prijedlog, a nas dvojica protiv, izađe i kaže da Bosna i Hercegovina nema stava - pojasnio je Džaferović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.