Priča se

Dogovaraju li HDZ i "Trojka" vladu u HNK koju bi podržala samo dva Bošnjaka?

Preuzimanje dužnosti nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine signal je HDZ-u koji je čekao u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da krene sa formiranjem vlasti. Naime, HDZ u ovom kantonu ima najviše mandata 11 i nezaobilazna je u formiranju vlasti, odmah iza po broju mandata je SDA sa sedam, međutim po kuloarima se priča kako HDZ ne želi u vlast sa SDA.

Pojavile su se informacije kako u HNK vlast dogovara HDZ sa SDP-om i NIP-om, da imaju 20 ruku (HDZ 11, HDZ 1990 tri, HRS dvije, SDP i NiP zajedno četiri ruke), među kojim bi ih podržala dva Bošnjaka. Navodno, nije isključen sastanak u petak.

Naime, u HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF dva, a po jedan imaju NES i NiP.

- Po kuloarima se priča. Mene tendencija NiP-a i SDP-a ne bi iznenadila, oni su pokazali šta misle o državi na Federaciji, kada su pristali na sve ovo, na što nijedan dobronamjeran Bošnjak ne bi pristao nikada. I njihova tendencija me ne bi čudila u svoj toj priči, ali ja mislim da su se malo preračunali. U toj većini bi bila dva Bošnjaka. Ako je neko spreman da ide u to, onda ide u manjinski odnos spram HDZ-a u Vladi HNK. To je nekakav presedan koji do sada nije viđen u HNK i mislim da mora biti adekvatan odgovor na to, da se to ne treba dopustiti - govori za Faktor Haris Šabanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Mostara.

Naglašava kako je porazno da neko na taj način razmišlja.

- Ako išta više treba reći o tome, porazno je da neko uopće o tome razmišlja, ali mislim da je njima postao modus operandi taj nekakav servilan odnos: "Može šta god, samo me primi u vlast". Nama to nije prihvatljivo i mislim da su se preračunali i da to neće tako lahko proći kako su naumili - rekao je Šabanović.

Ne treba zanemariti u svemu ovome činjenicu da je Stranka demokratske akcije u Srednjobosanskom kantonu nezaobilazna u formiranju vlasti jer ima više od jedne trećine, pa bi vlast činili SDA i HDZ. A ne treba napominjati da je HDZ-u ovaj kanton veoma važan, pa se može reći da nema vlasti u SBK SDA-HDZ ako je nema u HNK i obratno. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga