open-navfaktor-logo
search
Visoke temperature
Dok se asfalt topi: Evo kako Mostarci podnose vrućine
Mostarci, navikli na ovakve vrućine, snalaze se na razne načine
10.08.2019. u 16:48
get url
text

Živa na termometru u Mostaru još jutros u 11 penjala se skoro do 40 stepena Celzijusa, a znatno više vrijednosti su bile na suncu i asfaltu. Građani Mostara užurbano su obavljali svoje dnevne
obaveze, kako bi najtopliji dio dana proveli u svojim rashlađenim domovima ili lokalnim kupalištima.

Mostarci, navikli na ovakve vrućine, snalaze se na razne načine. Pored gradske česme zatičemo Senada i Jaminu Šukalić kako traže spas od mostarske žege. Iako se asfalt topi, Senad tvrdi da mu godi ova vrućina. Pojašnjava da je na odmoru u rodnom gradu, ali s obzirom na to da dolazi iz zemlje u kojoj je često kišovito i prohladno, vrućina mu baš treba da napuni baterije.

- Meni je super. Bili smo i na Kravicama, oduševljen sam zatečenim. Žao mi je što je Bunica zapuštena, mladost sam tu provodio, šteta - dodaje Senad.

{$galerijaFotografija}

Jasmina dodaje da je ljudima teško ugoditi, kada je hladno kukaju zbog hladnoće, a kada ljeto dođe opet ista priča.

- Ljeto je i treba da bude vruće. Ko je iz Mostara, navikao je - ističe Jasmina.

Veći fan ljeta nego zime je i Beba, koja je navikla na mostarsko ljeto.

- Kada sam kući svako malo se tuširam, klima uređaj ne gasimo, a vani idemo samo po potrebi, pa se može - ističe ova Mostarka.

Habibu Delić zatičemo dok užurbano žuri s cekerom u ruci. Onom slobodnom rukom, briše znoj sa čela.

- Bježim kući, vjerujte. Izašla sam samo da nešto kupim. Nastojim da ne izlazim bez velike potrebe jer sam već u godinama, a šećer i pritisak me baš i ne slušaju - govori Habiba.

{$galerijaFotografija}

Dok građani uglavnom spas od vrućina traže u klimatiziranim prostorijama ili na kupalištima, bilo je i onih koji su se osvježavali u hladnoj Neretvi, a zajedno s njima rashlađivali su se i brojni turisti u staroj gradskoj jezgri. Unatoč vrućinama, rijeka turista se slijevala starogradskom jezgro. U ruci je neizostavna boca vode, lepeza ili kišobran, šešir da čuva glavu, a najveće gužve su pred frižiderima za sladoled.

Temperature će ovog vikenda dostizati 40, pa i koji stepen više. Zbog tropskih vrućina uključen je i narandžasti meteoalarm, ali i bez tog upozorenja građani će se, svako na svoj način, boriti s "viškom Celzija".

Vrućine u Mostaru, 10.08.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.