open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda jednoglasno odbio primiti k znanju izvještaje VSTV-a, Tegeltija se obratio delegatima
Neprimanje k znanju izvještaja je, kazao je Izetbegović, jedini način da zakonodavna vlast pošalje poruku o nezadovljstvu stanjem u pravosuđu, te da je neophodna reforma
23.01.2020. u 13:38
get url
text
Milan Tegeltija

Godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu su na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kojoj prisustvuje i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Te izvještaje, podsjetit ćemo, prethodno nije primio k znanju Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Protiv primanja k znanju izvještaja je danas glasalo svih 15 delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić je istaknula, kako je kazala, neustavnu ulogu pravosuđa jer ključne institucije poput Suda BiH, Tužilaštva BiH i VSTV-a, ocjenjuje, nisu ustavne kategorije, te da ih je nametnuto visoki predstavnik.

- Vrijeme je da o tome kažemo konačnu riječ, kao što je važno da kažemo da je potrebno da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH i da napravimo tu neki red – izjavila je Majkić.

Istaknula je da je reforma VSTV-a jedno od ključnih pitanja u BiH, te da se VSTV treba odvojiti na "dio koji se bavi sudovima i na dio koji bi se bavio tužiocima".

- Očekujem da će u tome naći mjesta i da se glavne pravosudne funkcije, predsjednik Suda i glavni tužilac, biraju u okviru zakonodavne vlasti – kazala je Majkić.

Delegat SDS-a Mladen Bosić je naglasio da ne zna zašto se tek sada raspravlja o izvještaju za 2017. godinu. Kazao je da je reforma pravosuđa, koju je provodila međunarodna zajednica, propao projekat.

- Građani nemaju povjerenja u ovakav pravosudni sistem. Tendencije našeg društva su da politika određuje svaki segment, pa tako i pravosuđe. Osvrnut ću se na tvrdnje koje je predsjednik VSTV-a neki dan iznio, a to je da zastupnici ne razumiju funkcioniranje pravosuđa, da Parlament želi da politika preuzme kontrolu nad pravosuđa. Iz te tvrdnje se meni čini da vi ne razumijete osnovne demokratske postavke, na koji način funkcionira pravosuđe u demokratskim društvima – poručio je Bosić.

Ta teza je, tvrdi, dovela do ovakvog sistema u kojem građani nemaju povjerenje u nepristrasnost pravosuđa.

- Mora se uspostaviti kontrola nad pravosuđem, da ne bi bilo pod kontrolom ili određenih interesnih centara ili politike – ocijenio je Bosić.

Delegat SNSD-a Sredoje Nović je problematizirao princip "primanja k znanju" izvještaja VSTV-a, naglasivši kako taj princip služi samo za sukobljavanje političkih struktura.

- Prvo što se zalažem je da to izbacimo, ili da izvještaj usvajamo, ili obrnuto, da se izvještaj dostavlja Parlamentu na znanje – kazao je Nović.

Nović smatra da političari ne mogu probleme za stanje u pravosuđu prebacivati samo na VSTV ili na pravosudne zvaničnike.

- Ne isključujem, naravno, odgovornost ni nosilaca pravosudnih funkcija – dodao je Nović, kazavši da su rasprave u posljednjim godinama imale za cilj smjenu određenih zvaničnika.

U Parlamentarnoj skupštini BiH, tvrdi, nema političke snage za promjene, te da se ne vodi dijalog.

- Ja čestitam predsjedniku VSTV-a što je danas smogao snage da dođe ovdje, nakon niza priča u javnosti. Jadna je porodica u kojoj sin kad se odvoji od porodice, pa ga otac zove na slavu, a on neće da dođe. Nije to nezavisnost, to je bijeda toga koji se odvojio od oca. Mi ako tako mislimo, da se trebamo odvojiti jedni od drugih, to je strašno. Mi moramo otvoriti dijalog, reformski proces oko pravosuđa, ali na bazi argumenata, na bazi struke, ali ne može niko biti iznad drugoga – kazao je SNSD-ov delegat.

Nije rješenje, ocjenjuje, samo u smjenama pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, a zakonodavna vlast mora odgovarati jer nije promijenila zakone.

- Trebali bi se svi suzdržati od davanja političkih ocjena posebno u vezi s pojedinim predmetima koji se rade u tužilaštvima. Mene zabrinjava što neki predmeti traju i po sedam-osam i više godina i tu ne vidim niti jedan razlog zašto se to dešava – zaključio je Nović.

Delegat SBB-a Munib Jusufović je kazao da postoje razlozi za nezadovoljstvo aktivnostima u pravosuđu, a najveću odgovornost za postojeće stanje je fakturisao međunarodnoj zajednici. Dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je kazao kako se plaši da način na koji se odnosi prema problemima govori o "parlamentarnom autizmu".

- Parlament ne želi nikakve kompetencije. Svi se slažu da situacija nije dobra. Kada uđemo u razloge, vidimo da ne postoji spremnost – kazao je Špirić.

Špirić je upozorio na potrebu definiranja okvira u kojem se treba odvijati reforma pravosuđa.

- Reforma koja ništa ne košta ne valja – ocijenio je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zlatko Miletić, delegat Demokratske fronte, kazao je da je, kao i većina građana u BiH, nezadovoljan jer su rezultati prtavosudnih institucija vrlo skromni. Neshvatljivi su mu, kazao je, rezultati pravosuđa u procesuiranju osoba odgovornih za kriminal, te za ubistva dvojice mladića, Dženana Memića i Davida Dragičevića.

- Ovdje se radimo o tome da smislimo mehanizme pozitivnog političkog utjecaja na pravosuđe. Percepcija građana je da u Tužilaštvu svaka politička stranka ima svoje tužioce. To je neprihvatljivo – kazao je Miletić.

Kazao je da nije za to da se sudije i tužioci biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da taj posao treba nastaviti raditi VSTV.

- Kada vidite koliko je bilo postupaka protiv sudija i tužioca, tačno da se uplašite. Mi moramo politici omogućiti da napravimo neku korelaciju, da mi radimo sa vama, da mi pomognemo vama, a da vi pomažete nama i da u konačnici svi pomognemo građanima – poručio je Miletić.

Delegat HDZ-a BiH Bariša Čolak je kazao da postoje brojni problemi koji se moraju riješiti, a da u tome postoji i odgovornost zakonodavne vlasti.

- Kada je upostavljen VSTV, on je uspostavljen na način da bude regulator. Jesu li oni uspjeli u tome, ja mislim da nisu, iz mnogih razloga, što subjektivnih, što objektivnih. Ne treba sad kazati da ništa ne valja, da je sve loše. Iskoraci koji su napravljeni zaista nisu dovoljni i trebalo bi da onu temeljnu misiju, a to je uspostava nepristrasnost i profesionalnog pravosuđa, ispunili. Mislim da svi trebamo imati odgovornost, ali nju treba zakonski urediti – izjavio je Čolak.

I Čolak je ukazao na potrebu donošenja izmjena Zakona o VSTV-u, te je konstatirao da se VSTV-u fakturiše odgovornost za pojave koje nisu u njihovoj nadležnosti.

- Ako mislimo, a mislimo, vrlo ozbiljno koračati evropskim putem, prva stvar je reforma pravosuđa. I sami moramo biti mnogo odgovorniji, a VSTV sigurno može bolje i više. Mislim da mi zaista nismo napravili ni približno dovoljno iskoraka, da nismo svi jednaki pred zakonom – ocijenio je Čolak.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je ocijenio da pravosuđe mora biti nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i u BiH nacionalno izbalansirano, te da sudije i tužioci trebaju biti ljudi od integriteta, digniteta i povjerenja.

- Mislim da nažalost postoji konsenzus, od običnog čovjeka do međunarodnih eksperata, da u našem pravosuđu to nije tako. Ne može se amnestirati neko ko se suprostavlja provođenju presuda Ustavnog suda. Ne možete imati, ovo što danas gospođa Majkić spomenu, talas suđenja za ratne zločine pripadnicima jednog naroda. Šta ste radili prije toga? Kakav je taj talas? Ili ste nekoga amnestirali deceniju ili dvije ili se sada radi progon. Ne možete imati afere koje se ne raščiste i koje danas truju javnost. Ne može se desiti da vrh pravosuđa bude bez predstavnika jednog naroda – kazao je Izetbegović.

Neprimanje k znanju izvještaja je, dodaje, jedini način da zakonodavna vlast pošalje poruku o nezadovljstvu stanjem u pravosuđu, te da je neophodna reforma.

Nakon izlaganja delegata, obratio se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je kazao da se izvještaji dostavljaju kako bi se pokazao partnerski problem, te kako bi se razgovaralo o problemima i unapređenju sistema.

- Ako hoćemo svi reforme, a hoćemo, onda to moramo raditi partnerski. Odgovornost je na VSTV-u i meni kao predsjedniku, ali nije samo na Vijeću. Ona je i na parlamentima i na izvršnoj vlasti – ocijenio je Tegeltija.

Pojasnio je i svoju izjavu da Parlament nije nadređen VSTV-u, kazavši da je rekao samo ono što je navedeno u Zakonu kojeg je usvojila Parlamentarna skupština. Uvjeti rada Suda BiH su, tvrdi, na evropskom nivou, dok sudovi u entitetima rade u puno težim uvjetima. Konstatirao je da je u entitetu RS najbolje stanje, dok se u Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješavanje predmeta čeka od pet do šest godina.

- VSTV je već 2017. godine dostavio inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-a na osnovu preporuka Evropske komisije. Ono što smo mi predložili nema političku konotaciju, sem onog uvodnog dijela gdje su preporuke Venecijanske komisije. Ta inicijativa nije konačan dokument – izjavio je Tegeltija.

Adresa za pitanja o izradi prijedloga izmjena Zakona o VSTV-u je, poručuje, ministar pravde BiH Josip Grubeša. Tegeltija je kazao da konstatacija kako je vrh pravosuđa bez Bošnjaka nije tačna.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović je reagirao na tu konstataciju.

- Zaista je čudna koincidencija da ostanemo mi Bošnjaci bez predstavnika u Sudu BiH i da tada krene taj talas suđenja bošnjačkim oficirima. To neke stvari u BiH prepoznaju, pozdravljaju što je to tako. Nisam ja taj koji je tu stvar ustanovio – poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.