open-navfaktor-logo
search
Može biti operativan
Dom naroda usvojio Budžet FBiH u iznosu od 5,6 milijardi KM
Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Budžet Federacije BiH koji je u ponedjeljak izglasao Zastupnički dom.  
31.03.2022. u 20:24
get url
text

VEZANI TEKST - Aljović: Ovogodišnji budžet FBiH nije prenapuhan, naslonjen je na realne parametre i jeste rekordan

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu iznosi rekordnih 5,6 milijardi KM, a veći je za dva posto od Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu.

Ovogodišnji federalni budžet u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM najveći je otkad postoji Federacija.

Večerašnjim odobravanjem u Domu naroda, usvojen je posljednjeg dana važenja Odluke o privremenom finansiranju FBiH, donesene u januaru.

Ta odluka je bila nadomješćujuće rješenje za prva tri mjeseca 2022. kako, u nedostatku budžeta kao akta potvrđenog od oba doma u Parlamentu u navedenom periodu, ne bi stali osnovni finansijski tokovi u FBiH.

Dom naroda Parlmenta Federacije Bosne i Hercegovine na večerašnjoj sjednici je na prijedlog delegata Segmedine Srne, Zvonka Marića i Aljoše Čmpare, izglasao Rezoluciju o javnim interesu funkcioniranja javnog radio-televizijskog servisa BHRT.

Rezolucijom je Dom naroda pozvao Poreznu pravu Federacije BiH da odblokira račun ove medijske kuće, jedne od najznačajnijih institucija države BiH, kako ne bi došli u pitanje njen rad i egzistencija 870 zaposlenih radnika i njihovih porodica.

Deblokada računa značila bi prvi korak ka stabilizaciji funkcioniranja BHRT-a koji je zbog dugova zapao u teškoće, naveli su delegati.

Rezoluciju iste sadržine izglasali su 29. marta i zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na prijedlog zastupnika Sanele Prašović Gadžo i Irfana Čengića.

Tada je rečeno da vrijedni i profesionalni djelatnici BHRT-a nisu krivi za navedena dugovanja njihove medijske kuće te je također apelirano da Porezna uprava FBiH odblokira račun, što bi značilo prvi korak ka spašavanju egzistencije djelatnika.

Nakon što je usvojen budžet FBiH za 2022. godinu, zaključkom je, na prijedlog delegata Elvedina Mušanovića, Vlada FBiH zadužena da iz tekuće rezerve osigura novac za pomoć Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

To je jedini prihvaćeni zaključak od više njih koje su predlagali delegati nakon usvajanja budžeta i pratećeg akta - Zakona o njegovom izvršenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.