Istraga

Dr. Nermin Sarajlić obavio obdukciju tijela malene Džene Gadžun

FOTO: ARHIV

Završena je obdukcija tijela tragično preminule dvoipogodišnje Džene Gadžun koju je po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo danas obavio vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić.

- Završena je obdukcija i uzeti su uzorci za dodatne analize i kad to bude urađeno, znat ćemo više. U ovom trenutku nemoguće je još govoriti o uzroku smrti - kazao je dr. Sarajlić za Faktor.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kratko su nam samo kazali kako se poduzimaju intenzivne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tragičnog događaja u kojem je preminula dvoipogodišnja djevojčica. 

VEZANI TEKST - Istraga u slučaju smrti malene Džene Gadžun: Sarajevska policija u poliklinici "Bejtović"

Iako iz Tužilaštva KS ne žele govoriti o pojedinačnim procesnim radnjama, niti detaljnije komentirati istragu koja je u toku, saznajemo da nalaz obdukcije, kojim će se utvrditi uzrok smrti, neće sam biti dovoljan da se utvrdi šta je tačno dovelo do komplikacija i kome, te posljedično smrti djeteta.

Za to će biti potrebno obaviti i dodatna timska medicinska vještačenja, kao i dodatne analize i vještačenja koje provode vještaci i istražitelji policije.

Osim toga, bit će analizirane izjave više osoba involviranih u ovoj slučaj, nakon čega će se utvrditi da li postoje elementi krivičnog djela.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su sinoć, podsjetimo, izuzeli videonadzor iz privatne stomatološke ordinacije "Bejtović", gdje je rađena sporna operacija.

Ranije je izuzet sav pribor i oprema koji su korištenio tokom operacije, a koji će biti detaljno analizirani i vještačeni.

Napomenimo i da su prethodnih dana obavljeni inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr. Halimić", Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola "Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović".

VEZANI TEKST - Preminula dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja

Također, iz kompanije Verlab, jedine laboratorije koja je ovlaštena za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, ističu kako nijedna od zdravstvenih ustanova koje su dio slučaja smrti djevojčice Džene Gadžun nisu izvršile zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonima BiH.

Dvoipogodišnja djevojčica je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

Nakon operacije curica je pala u komu. Hitno je prevezena u KCUS, gdje su je u životu održavali aparati. U vezi s ovim slučajem policiju je obavijestila Hitna pomoć, koja je i odvezla djevojčicu iz privatne ordinacije u KCUS, gdje je u nedjelju preminula.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Bejtović.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga