open-navfaktor-logo
search
Zagađenje
Dr. Selimić: Od Titinih vremena slušamo da je stanje sa zrakom zadovoljavajuće, a nije
Kada pogledate na Sarajevo s nekog uzvišenja, vidjet ćete ložišta u padinskim dijelovima grada, koliko se dimi, govori Selimić
21.11.2018. u 14:59
get url
text

Iako je od jutros u Sarajevu smanjena vidljivost i građanima to liči na smog, u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda su nam kazali da se radi o magli i da su trenutni parametri, kada je riječ o kvaliteti zraka, i dobri u odnosu na isti period ranijih godina.

Prema riječima Enisa Krečinića iz ovog odjela, povišena prašina je evidentirana na svim mjernim stanicama u Sarajevu. Povišene vrijednosti sumpor dioksida su zabilježene u Zenici, na Radakovu, dok je u Tuzlanskom kantonu prema do sada izmjerenim vrijednostima, situacija zadovoljavajuća. 

Relativno čist zrak

- Trenutni parametri su, da kažem, i dobri za ovaj period godine u odnosu na prethodne. Imamo povišenu prašinu evidentiranu na svim mjernim stanicama, ali ona je tu negdje do tolerantne vrijednosti i kreće se u rasponu od 50 do 80 mikrograma. Ako uzmemo u obzir da smo prošle godine u ovom terminu imali i po 300 mikrograma, hajmo reći da je dobro. Ovo što smo jutros imali nije smog, već klasična meteorološka magla koja je u odnosu na one magle i smog od prethodnih godina relativno čist zrak. Još nema prostora za paniku, uzbunu. Situacija je zadovoljavajuća u odnosu na ono što smo nekad imali - govori nam Krečinić.

On ipak dodaje kako je tačno da su vrijednosti malo prekoračene.

- Imamo blaga prekoračenja na Bjelavama, ali ništa zabrinjavajuće. Vrijednosti sumpordioksida su samo u Zenici prekoračene. Recimo, jučer na Radakovu je ta vrijednost bila 151, a ostale se kreću u granicama normale. Što se tiče Tuzlanskog kantona, situacija je zadovoljavajuća - govori nam Krečinić.

Upitali smo ga, ukoliko nema veće zagađenosti, šta uzrokuje otežano disanje mnogim građanima?

- Povećana je koncentracija vlage u zraku i naravno da to može otežavati disanje svakome. Ali poenta je šta je sastav te vlage, da li vodena para ili ima još nekih čestica. Ove vrijednosti nisu alarmantne, nisu nešto. Međutim, ne mora značiti da one tokom dana neće rasti. Znači, magla i vlaga su idealan uvjet da sve što se ispušta ostaje unutar toga. Nemamo još te jake temperaturne inverzije koje mogu dovesti do zadržavanja zagađenja, ali one počinju. Ako ostane ovakvo vrijeme do subote i nedjelje, možemo očekivati da ove koncentracije rastu, ali ne da dostignu neke vrijednosti na kojima se poduzimaju mjere poput onog za vozila par-nepar - rekao nam je Krečinić.

Pričali smo i sa sarajevskim ljekarom, pulmologom dr. Edom Selimićem.

Sa uzvišenja se vidi kako se u padinskim dijelovima dimi

- Već od Titinih vremena slušamo da je stanje sa zrakom zadovoljavajuće. Naša pluća su referencijalna vrijednost, broj karcinoma pluća. Pa vidimo, osjetimo! Kada pogledate na Sarajevo s nekog uzvišenja, vidjet ćete ložišta u padinskim dijelovima grada, koliko se dimi. Savjet građanima Tuzle, Sarajeva, Zenice u ovim zimskim danima, pogotovo djeci i starijim da što manje izlaze po ovakvom vremenu. Ujutro nikako, preko dana kada se malo raziđe, izaći. I napominjem, ništa građanima neće pomoći stavljanje na lice običnih maski koje gledamo u serijama, filmovima - rekao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.