open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Dudić: Kad pogledate statistiku, čemu se nadati? Bilbija dominira ligom, Bodul dao krila Širokom
Fudbaleri Veleža derbi sa Sarajevom dočekuju znatno relaksiranije nakon pobjede u Trebinju protiv Leotara.
30.11.2021. u 18:29
get url
text

Teško breme palo je i s leđa Feđe Dudića, čiji tim prije utakmice na Policama pet mečeva nije okusio slast pobjede.  Dudić se odmah posvetio analizi narednog rivala, a Bordo tim uživo je pratio na Pecari protiv Širokog Brijega.

Smatra da je Sarajevo odigralo najbolje poluvrijeme ove sezone i da je crveni karton Bodula dao krila Širokobriježanima.

Dudić hvali svoje rezerviste koji su u posljednje dvije utakmice ulaskom s klupe pokrenuli Velež. Iako je Obren Cvijanović van golgeterske forme, trener Veleža zadovoljan je njegovom partijom u Trebinju. 

- Moram ga pohvaliti, unio je preokret definitivno. Napravio je prodor prije gola po strani kada je Peco pogodio stativu, kod gola je šutirao, a golman je odbio loptu na glavu Zajmovića. U posljednje dvije utakmice moram pohvaliti igrače s klupe. Protiv Širokog i Leotara izmjene su donijele poboljšanje i bodove - kaže Feđa Dudić koji je za Faktor komentirao mečeve 18. kola Premijer lige.

Leotar - Velež 1:3

VEZANI TEKST - Penal, autogol, dvocifren broj kartona i preokret Veleža u Trebinju
 

- Vrlo bitna i važna pobjeda. Opet smo se vratili nakon što smo primili gol. Po ko zna koji put ekipa pokazuje karakter. Sigurno je bilo jako važno što smo odmah nakon primljenog gola izjednačili. To nam je dalo krila. Pobjeda je potpuno zaslužena. Bilo je i dosta kvaliteta, s obzirom na to na kakvom smo terenu igrali. Leotar korektan koliko je mogao biti.

Mislim da su drugo poluvrijeme pali, pogotovo posljednjih dvadesetak minuta kad smo imali i nekih kontranapada i da je bio bolji teren, sigurno bismo poentirali. Vodili smo 2:1, a to je rezultat od kojeg strepiš "da nešto ne zaluta" na ovakvom terenu, neki prekid. Tek nakon trećeg pogotka mogli smo odahnuti. Čestitao bih momcima, stvorili smo popriličan broj prilika.

U posljednjih sedam utakmica od 14 udaraca u okvir našeg gola, primili smo 12 pogodaka. Jedna je bila stativa u Posušju i slobodan udarac protiv Širokog Brijega odbranio je golman. Kad uzmete tu statistiku, onda čemu se nadati? Mi smo u tom periodu imali 37 udaraca, dali smo 12 golova.

Široki Sarajevo 2:1

VEZANI TEKST - Bodul: Psovali su mi majku, ostavio sam klub na cjedilu, ali ovo je bilo jače od mene
 

- Sarajevo je po meni odigralo najbolje poluvrijeme ove sezone. Jako dobro su stajali, limitirali su Široki da faktički nije imao ozbiljniju situaciju. Odličan ulazak Širokog u prvih 10 minuta nastavka, vidjelo se da "visi gol" što su krunisali. Kad se činilo da utakmica ide prema remiju, Bodul je napravio nesmotren potez i dao krila Širokom Brijegu. I sa igračem manje Sarajevo petnaestak minuta nije bilo inferiorno, imali su i neke kontranapade koje su mogli bolje završiti. Na kraju još jedna nesmotrenost koštala ih je pogotka. Široki je pobijedio, da je bilo neriješeno, sigurno ne bi bilo nezasluženo.

Široki, iako često mijenja mnogo igrača, dobro funkcioniše, nekako pogodi s pojačanjima. Otišao je Jurilj, svi su mislili da su jako oslabljeni. Oni pronađu Mujana koji je konkretniji od Jurilja. Puno više daje, što golovima, asistencijama, situacijama jedan na jedan, donosi prevagu. Prema onome što pokazuje, možda i igrač koji je u najboljoj formi što se tiče krilnih igrača u ligi.

Sloboda - Željezničar 1:1

- Nisam gledao utakmicu, gledao sam sažetke. Željo je poveo kad je Sloboda imala dominaciju, iz jednog prekida. Specifično je da su oba pogotka pala iz prekida. Faktički isti golovi, skraćeni korneri. Nije bilo pretjerane igre. Drugo poluvrijeme, izuzev poluprilike Balića, nije bilo izrazitih šansi. Možda po tome i realan rezultat.

Zrinjski - Posušje 3:1

- U formi su, ide ih sve, ko god da igra. Specifično mi je bilo prošlo kolo. Iako su falila tri igrača, ovi što su ih zamijenili nastavljaju kako su igrali i fudbaleri što su izostali. Uopće se ne vidi razlika. Jedan odličan gol, drugi, protiv Posušja, gdje su napravili dobru akciju s puno pasova.

Bilbija je igrač koji dominira ligom. Prije našeg derbija sam rekao da ako neko treba dobiti poziv u reprezentaciju BiH iz Premijer lige, da to treba biti Bilbija. Zrinjski s Bilbijom i bez njega nije ista ekipa. Ne treba mu četiri-pet šansi, nego on iz jedne, eventualno druge postiže pogodak. To je prednost zbog čega je Zrinjski tu gdje jeste, a ostale ekipe nisu.

Rudar - Tuzla City 0:1

VEZANI TEKST - Krpić u prijedorskoj močvari brži od sudijske pištaljke
 

- Sigurno najteži teren za igru u ovom kolu. U prvom poluvremenu niko nije ni šutirao prema golu. Bilo je dosta teško izvaditi loptu iz bare, a ne uputiti ozbiljan i konkretan šut ili centaršut. Tuzla je i prije gola imala jednu, dvije situacije. Na kraju ih je nagradilo. Bez obzira na to što su do pobjede došli u posljednjim minutama, sigurno je zasluženo. Za njih važni bodovi kako bi i dalje držali neki priključak za Zrinjskim. O kvalitetu igre bilo bi zaista suvišno pričati.

Radnik - Borac 1:1

- Radnik je kod rezultata 1:0 imao dvije jako dobre prilike. Po prikazanom su zaslužili tri boda iz ove utakmice. Ne bude uvijek onako kako zaslužiš. Da su se odvojili na 2:0, bilo bi dovoljno, ali isto tako na 1:1 imali su kolosalnu šansu kada je Pantelić išao sam na golmana i pogodio stativu. Bodovi će im faliti u borbi za opstanak. Međutim, prije nekoliko kola bili su otpisani, sad su samo četiri boda od opstanka. Vratili su se u igru i s dobrim pojačanjima mogu ravnopravno konkurisati u borbi za opstanak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.