open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak: Nije bilo govora o smjeni Čampare iz rukovodstva Doma naroda
U Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine do ovog trenutka nije pokrenuta inicijativa za smjenu Aljoše Čampare sa mjesta dopredsjedavajućeg, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.
12.10.2020. u 19:23
get url
text

Podsjećamo, Čampara je isključen iz SDA i Kantonalni odbor SDA je tražio od Čampare da podnese ostavku na mjesto federalnog ministra unutrašnjih poslova, zastupnika u Skupštini KS i delegata u Domu naroda FBiH. Čampara je poručio da, ukoliko ga žele smijeniti, mogu pokrenuti postupak.

- Što se tiče smjene Aljoše Čampare u Domu naroda FBiH, za takvu vrstu pokretanja procedura, u vezi s donošenjem odluka koje se odnose na politička imenovanja, nadležnost i ovlaštenje daje Predsjedništvo SDA BiH i Kadrovska komisija SDA BiH. Ne kantonalni nivo. To su organi stranke koji su zaduženi i koji su nominirali, između ostalog, i sve nas kao kandidate na određene političke pozicije kada je u pitanju konkretno zakonodavna vlast u Bosni Hercegovini - objašnjava nam Duvnjak.

Dodaje da u proteklih sedam dana nije bilo riječi o Čampari na ovom nivou.

- Nisu donesene nikakve odluke koje se odnose na eventualno pokretanje postupka razrješenja. Što se tiče općenito imenovanja i razrješenja u Domu naroda, samog postupka, tu postoje vrlo precizne odredbe Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH. Suština je da taj postupak ne mora samo klub pokretati već može svaki pojedinačni delegat. Za bilo kakvu odluku o imenovanju ili razrješenju na nivou rukovodstva Doma naroda mora se imati kvalifikovana natpolovična većina od 30 delegata. Takva se stvar ne mora tretirati na klubu - rekao nam je Duvnjak.

Podsjećamo, Čampara je isključen iz SDA nakon što je u javnost izašla informacija da je potpisao zahtjev za smjenu Vlade KS, odnosno da je prekršio Statut stranke. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je novinarima rekao da Kolegij SDA nije posebno razgovarao o Čampari te da je samo konstatovano da ga je njegova matična organizacija - SDA Centar, isključila iz članstva. 

Na pitanje o inicijativi Kantonalnog odbora SDA da se od Čapare traži podnošenje ostavki na fukncije koje je dobio zahvaljujući članstvu u SDA, Izetbegović je rekao: 

VEZANI TEKST - Izetbegović o Čampari: Nagledao sam se 30 godina odlazaka iz SDA kad ljudi lične ambicije ne zadovolje, idemo dalje

- Time se nećemo baviti. Dobio je na izborima mandat u Skupštini Kantona Sarajevo.

Što se tiče pozicije ministra u Vladi FBiH, Izetbegović je rekao da bi time izgubili i trećeg Bošnjaka, ministra u Federalnoj vladi.

- To nećemo raditi. Tako da neke posebne diskusije o tome nije bilo. Samo sam konstatovao stvari. I tako je završilo - rekao je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara o "slučaju Čampara". 

Njegovu poziciju u Domu naroda FBiH Izetbegović nije posebno spomenuo, ali kako sada stvari stoje, ni o tome se neće posebno raspravljati u stranci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.