open-navfaktor-logo
search
Blokade
Duvnjak: Zbog ultimatuma HDZ-a Dom naroda FBiH još ne može predložiti imena za predsjednika FBiH
Jedan broj zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici pozvao je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da otpočne proces konstituisanja vlasti u FBiH tako što će predložiti kandidate da predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.
25.02.2020. u 08:03
get url
text

Tim povodom razgovarali smo sa Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, koji je kazao da se za predlaganje imena još nisu stvorili uvjeti jer HDZ i dalje stoji pri svojim ultimatumima, a koji su neprincipijelni.

Politički je nekorektno

- Kod SDA, SBB-a i DF-a, postoji politička volja, raspoloženje i razumijevanje pozicije i odgovornosti da se što prije okonča proces konstituisanja vlasti kroz imenovanje predsjednika, potpredsjednika i nove Federalne vlade. Ali nažalost, HDZ konstituisanje vlasti uvjetuje izmjenama zakonodavstva (Izbornog zakona). Taktika koju pokušavaju da provode u cilju ostvarivanja tih nekih svojih stavova, ciljeva, interesa je pogrešna. Ultimatumi su neprihvatljivi generalno, a pogotovo su neprihvatljivi u situacijama kada su i neprincipijelni. Politički je nekorektno vezivati obaveze formiranja nove vlasti, poštivanje demokratske volje građana na izborima 2018. godine sa nekim političkim ciljevima koji su u vezi s budućnošću - govori Duvnjak i dodaje:

- Meni je jasno kada neko može nešto uvjetovati poštivanjem postojeće legislative i traženjem da se nešto što vrijedi danas, mora poštovati, da bi se dalje nešto nastavilo. Ali da neko unaprijed može staviti u poziciji da uvjetuje i daje neke ultimatume... To je jedna nova praksa u političkom životu Bosne i Hercegovine, a svašta smo se nagledali i doživjeli. Ali odavno nismo imali zahtjeve, pitanja i probleme današnjice tretiran na način da tek ispunjavanjem nečijih političkih želja ili ambicija možemo krenuti u implementaciju bilo kakvih dogovora. Takav pristup je osuđen na propast - govori Duvnjak.

Jasmin Duvnjak 

Podsjetio je koji se principi moraju ispoštovati kod biranja predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

- Procedura je prilično komplikovana. Liste kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH idu s nivoa klubova iz Doma naroda FBiH. Mora minimalno biti šest potpisa delegata iz svakog kluba u Domu naroda FBiH. I ta lista kandidata mora dobiti podršku oba doma Parlamenta FBiH. Ukoliko u prvom krugu jedan od domova ne potvrde tu listu na kojoj su po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak, onda se vodi drugi krug gdje se ponovo nominuju kandidati po principu da svaki kandidat mora imati minimalno podršku jedne trećine u nekom od klubova. U konačnici dovoljna je kvalifikovana većina barem jednog, od dva doma Parlamenta FBiH - govori Duvnjak.

U Klubu Hrvata od 17 delegata, 13 ih je iz HDZ-a

Dodaje da nakon toga izabrani predsjednik FBiH uz saglasnosti sa dva potpredsjednika može, uz politički dogovor, da imenuje mandatara za premijera FBiH, slijedi izbor ministara, potvrđivanje Vlade FBiH.

- Zbog svega nije realno predložiti imena kandidata za predsjednika FBiH i dva potpredsjednika bez HDZ-a. Naime, u Domu naroda FBiH u Klubu Hrvata od 17 delegata, 13 njih je iz HDZ-a. Delikatna je pozicija i kod Srba - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.