open-navfaktor-logo
search
CKM
Dva događaja u dva dana: Izložba "Pejzaži BiH kroz minijaturu" 15. i predstava "Prah" 17. oktobra
Centar kulturu i mladih Općine Centar nastavlja s redovnim programom u skladu sa preporukama i propisanim mjerama štaba zbog pandemije koronavirusa.
14.10.2020. u 15:35
get url
text

U prostoru fotogalerije 15. oktobra publika će moći prisustvovati svečanom otvaranju samostalne izložbe bh. umjetnice Mersihe Merdžanović pod nazivom "Pejzaži BiH kroz minijaturu".

U prethodnom periodu autorica se intenzivno bavila problematikom u vezi s likovnim djelovanjem unutar minijature. Radove je stvarala od starih grafičkih probnih listova, a na minijaturama dominiraju pejzaži inspirisani Bosnom i Hercegovinom koji predstavljaju njen doživljaj prirode.

Prilikom osmišljavanja pejzaža, autorica je u njih ubacivala trave, kućice, kao i drveće koji simboliziraju ljude, a pored "trava, kućica i drveća" u minijature je nerijetko utkan i tekst čija svrha jeste "komunikacija likovnog rješenja minijature sa gledaocem".

Dva dana poslije, 17. oktobra, u 20 sati na repertoaru Teatarske scene Jelićeva opet će se naći predstava "Prah", koja je nastala u JU CKM produkciji pod rediteljskom palicom barda bh. glumišta Miralema Zubčevića.

U ovoj drami mađarskog autora Györgya Spiróa glavne uloge tumače Gordana Boban i Mirsad Tuka. Oni se nalaze u vrtlogu života i nikako ne uspijevaju uspostaviti povoljan kurs plovidbe. Nedostaje im mnogo toga, a prvenstveno sredstava za život.

Iznenada, dobivši na lotu, dolaze u nepoznatu situaciju kada svi problemi postaju rješivi...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.