open-navfaktor-logo
search
Ekonomski forum
Džaferović: Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u utorak kako nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više ni u ekonomskom smislu neće biti kakav je bio dosad, te kako se svijet, pa tako i Bosna i Hercegovina, suočava s teškim ekonomskim posljedicama, javlja Anadolu Agency (AA)
28.06.2022. u 12:35
get url
text
Šefik Džaferović

Sarajevo je danas domaćin šestog po redu Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa fokusom na temu "Zapadni Balkan u kontekstu globalnih izazova održivog razvoja i zelene ekonomije".

Džaferović je, u izjavi za medije pred početak Ekonomskog foruma, zahvalio organizatorima kazavši kako je riječ o važnoj aktivnosti pogotovo u kontekstu trenutka u kojem se nalazi cijeli svijet, pa tako i BiH.

- Sasvim je sigurno da nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više neće biti ni u ekonomskom smislu kakav je bio dosad. Mi nismo izliječili ni posljedice pandemije koronavirusa, a zadesila nas je ruska agresija na Ukrajinu i proizvela nove vrlo ozbiljne i vrlo teške ekonomske posljedice s kojima se suočava cijeli svijet, pa i mi u BiH - rekao je Džaferović.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina ima dodatni problem, a to je, kako je naveo, blokada i bojkot institucija, udar na ustavni poredak.

- To svakako samo po sebi utiče na ekonomiju, jer stabilna politička scena pomaže ekonomiji i ekonomskom razvoju, a nestabilna joj odmaže - pojasnio je Džaferović.

Dodao je kako od foruma očekuje da ponudi svoje ideje i mišljenja i na taj način doprinese jednom ukupnom paketu mjera, koje će se na nivou ukupne svjetske zajednice morati poduzimati, pa i u Evropskoj uniji i u BiH u odgovoru na ekonomske izazove s kojima se sada suočavamo.

- Očigledno je da je kriza prisutna, da je inflacija prisutna, novac se obezvređuje, očigledno je da imamo problem sa energijom, imat ćemo problem i kada je u pitanju hrana. Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period i naučna misao koja treba da ponudi odgovore na ovu situacija treba da bude predvodnica svih akcija koje će poduzimati i političari i ekonomisti - poručio je Džaferović.

U fokusu ovogodišnjeg Ekonomskog foruma BiH su izazovi koji su pred civilizaciju postavljeni u postpandemijskom, globalno kriznom vremenu i otpornost održivog razvoja, te uloga zelenog finansiranja u postizanju ciljeva održivog razvoja u svijetu i Zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.