open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Cavusogluom
Džaferović: Turska nam je iskren prijatelj koji od nas ne traži ništa, a pruža svu moguću podršku
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom. 
18.06.2022. u 15:55
get url
text

Džaferović je istakao da u ekonomskoj oblasti postoji prostor za jačanje saradnje Bosne i Hercegovine i Turske.

- Turska i BiH su zaključile ugovor o slobodnoj trgovini i Turska je nama dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države u svijetu. Tu postoji još ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje i to ćemo svakako iskoristiti - istakao je Džaferović.

Dodaje da je bilo govorima o regionalnim pitanjima o stanju u BiH.

VEZANI TEKST - Mevlut Cavusoglu razgovarao sa Šefikom Džaferovićem
 

- Turska igra vrlo važnu i značajnu ulogu na području Zapadnog Balkana i to je jako bitno i jako važno, pogotovo danas u ovakvom vremenu. Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet, kao i EU i NATO put Bosne i Hercegovine. Podržava uređenje BiH onako kako jeste i sve reforme koje su napravljene unutar BiH - kazao je.

Istakao je i to da se Turska oštro protivi blokadama i udaroma na reforme u BiH.

- Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine koja ništa ne traži od BiH, a pruža svu moguću podršku i ja sam Turskoj na tome zahvalan. Najvažnija stvar je da odnos Turske prema BiH iskren, pošten i prijateljski. Turska se protivi bilo kakvoj politici koja ruši sve ovo o onome što sam sad govorio. To je stav koji je danas kazan na sastancima - rekao je.

Prokomentirao je i sastanak Cavusoglua i Milorada Dodika koji je nedavno održan u Istanbulu.

- Taj sastanak je trebao da bude danas ovdje, ali Dodik nije u BiH, pa je sastanak održan u Istanbulu. Dodik je član Predsjedništva, sa njim se sastaju sve delegacije koje dolaze u BiH i s njim razgovaraju. To je normalno. Što se tiče njegovog odlaska u Rusiju, to je njegov privatni odlazak iza kojeg ne stoji Predsjedništvo BiH - ističe.

{$galerijaFotografija}

Kaže da se odnos BiH prema ruskoj invaziji ne može promjeniti, te da je BiH zauzela civilizacijski stav.

- BiH će voditi politiku da je košta što je manje. To što smo stali na civilizacijsku stranu svijeta, mi čvrsto iza toga stojimo. Situacija je takva da ne možete biti neutralni na granatiranje i ubijanje civila. Kako biti neutralan u tome, protiv troga treba stati. Bit ćemo dio civiliziranog svijeta i kada su posljedice u pitanju - kaže Džaferović.

Cavusoglu se prethodno danas sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a jučer i sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića možete gledati u videu ispod.

 

Šefik Džaferović I Mevlut Cavusoglu, 18.06.2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.