open-navfaktor-logo
search
Bajram-namaz u Mostaru
Ef. Dedović: Pogubno uzaludno trošenje energije u trvenjima i drugim besposlicama
Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva klanjan je u 158 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru gdje je Bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.
02.05.2022. u 08:07
get url
text
Bajram-namaz u Mostaru

Uz podsjećanje na blagodati jednomjesečnog posta i stvarnih manifestacionih oblika koje su vjernici postizali na individualnom i kolektivnom planu muftija je u bajramskoj hutbi akcentirao važnost očuvanja dostignutih suštinskih usmjerenja na afirmaciji moralnih vrijednosti, dosljednom poimanju dobra i zla i jasnom razdvajanju istine i neistine, pravde i nepravde, lijepog i ružnog.

- Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života u kojoj je odveć previše nemira, straha, smutnje i nepovjerenja, a što naše živote uveliko opterećuje. Ramazan nam je dao toliko željeni smiraj, ostvarili smo sklad i harmoniju u sebi i s okolinom koja nas okružuje. A to bi trebao biti naš put i cilj kojemu težimo - istakao je muftija.

Upozorio je na pogubnost uzaludnog trošenja energije u međusobnim razmiricama, besplodnim raspravama, trvenjima i ostalim besposlicama, jer je sreću oba svijeta, dodao je, jedino moguće naći u vjeri u Jednog i Jedinog Boga, a praktikovanjem dobrih djela sačuvati se od propasti.

- Sve granične kataklizmične situacije na zemlji, poput zemljotresa, poplava, olujnih nevremena i sličnih prirodnih nepogoda, posvješćuju čovjeku istinu o krhkosti njegova života. Govore o životu kao trenutku. Te nas pojave motiviraju da spoznamo suštinu i njoj se okrenemo. A ona nam govori da se okrenemo vjeri, činjenju dobročinstva, širenju pozitivnih vibracija na sve strane, suosjećanju i plemenitosti. Sve to nije nedostižno. Nije to ništa apstraktno. Naprotiv, sve to je toliko na dohvat ruke da se čovjek zapita zašto ne prihvatimo takav stil življenja - prokomentirao je muftija.

Komentirajući aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini i moguće implikacije rata na istoku Evrope što se odražava na različite segmente života pozvao je vjernike da ostanu pribrani i budni, da se odgovorno ponašaju u svakom trenutku i da pri tome nastoje olakšati jedni drugima.

- Ova kriza koja se posebno reflektira i na rast cijena hrane i brojnih životnih usluga, traži od nas solidarnost i brigu, posebno prema onima koji su u stanju stvarne potrebe. Niukom slučaju nije dozvoljeno na ovoj krizi da se profitira, da se zaračunavaju nerealne marže i otežava život i poslovanje ljudi - upozorio je muftija.

Na kraju bajramske hutbe još jednom je pozvao vjernike da čuvaju snagu i izgrađenu duhovnost, koju ni u kom slučaju ne bi trebali potrošiti u profanim zabavama i konzumerizmu te da cijene poklonjene bajramske dane kao najljepše prilike u kojima će pokazati svoju vjernost Gospodaru svjetova i svijest o tome da su dani Bajrama dani prijateljstva i ugodnog druženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.