open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Ekonomsko ovladavanje Srbije bh. entitetom RS glavni je pravac projekta "srpski svet"
Projekat "srpski svet", pri čijoj bi realizaciji Beograd oteo bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, značajan dio, ako ne i cijelu Crnu Goru, što bi bila "kompenzacija" za davno izgubljeno Kosovo, odvija se u tri pravca.
12.01.2022. u 20:04
get url
text

VEZANI TEKST - Dokle seže "srpski svet": Beogradu sada Kosovo služi samo za cjenkanje za dio Bosne i Hercegovine i Crnu Goru

Kultoroško-duhovni pravac je pod direktnim patronatom Srpske pravoslavne crkve, radi se na jedinstvenom ili veoma sličnom obrazovnom programu u u Srbiji i RS-u, slave se zajednički praznici tipa Dan sprskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, djeci koja iz RS-a dođu u posjetu Srbiji nameće se laž da je Beograd njihov glavni grad...

Istovremeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik svakodnevno radi na pokušaju razbijanja države, rušeći njene institucije, u primarnom nastajojanju da učini BiH praznom ljušturom. I treći, jednako opasan pravac, jeste ekonomsko ovladavanje Srbije BIH, tačnije RS-om.

Tako je u utorak objavljeno da je planirana dokapitalizacija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET). U pitanju je prodaja dionica na Banjalučkoj berzi, što u prijevodu znači privatizaciju tog društva. Ko je prvi u redu zainteresovanih potencijalnih kupaca? Kladioničarskim rječnikom, kvota je 1,01, a radi se, naravno, o Srbiji.

- Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više dionica nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine RS-a. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 posto dionica, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju dionica. Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem - prenio je riječi stručnjaka portal capital.ba.

VEZANI TEKST - Salkić o Danu srpskog jedinstva u školama: Dokaz nasilnog uspostavljanja "srpskog sveta"

Prema dostupnim podacima, Elektroprivreda RS-a je u 100 posto u vlasništvu ovog entiteta, ali bi se to drastično promijenilo kupovinom Srbije HET-a. Još polovinom 2020. beogradski Danas objavio je kako Dodik spreman "prodati" ERS Srbiji. 

- Želim najaviti da mi imamo drugačije planove za Elektroprivredu Srbije. Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatiziramo. Želimo proširiti svoj utjecaj, da razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još kao premijer tamo 2015. godine.

Polovinom prošle godine premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je kako je Srbija od 2014. u RS uložila oko milijardu eura. U planu je izgradnja sporne HE Buk bijela, aerodroma Trebinje...

VEZANI TEKST - Vulin: Ujedinjenje "srpskog sveta" je počelo i to se više ne može zaustaviti

U septembru je objavljeno da Srbija kupuje banjalučku Komercijalnu banku, meta je i namjenska industrija RS-a, Telekom Srbije većinski je vlasnik Mtel-a... Ovo su samo djelići veoma opasnog mozaika. U Banjoj Luci, Beogradu, ali i Moskvi nadaju se, bolje rečeno žive za dan kada će se Zapad, prije svih Sjedinjene Američke Države, umoriti od Balkana i BiH i odlučiti da je rješenje svih problema promjena granica.

Tada bi spomenuta rušilačka osovina kao jedan od argumenata na sto stavila "evo, većina državnih kompanija je u vlasništvu Srbije, imamo aerodrome, zemljište, jedinstven obrazovni sistem, BiH je bez institucija, lako ćemo integrisati RS..." Imaju li Bosanci i Hercegovci razloga za zebnju, kakav bi bio odgovor Bijele kuće?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.