open-navfaktor-logo
search
Strateška veza za Rusiju
Eksplozija kamiona izazvala veliki požar na Krimskom mostu, Putin naredio istragu, savjetnik Zelenskog: Ovo je početak
Krimski most, ključna kopnena saobraćajna veza ovog poluostrva sa Rusijom, gori.
08.10.2022. u 08:36
get url
text
Krimski most, požar

Fotografije s mosta prikazuju veliku vatru koja je zahvatila najmanje dva željeznička vagona voza na mostu i ogroman stup crnog dima, piše index.hr pozivajući se na The Guardian.

Navodi se kako su svjedoci izjavili da se eksplozija čula kilometrima daleko i da se dogodila oko 6 sati jutros. Još se ne zna šta je uzrok eksplozije, a saobraćaj na mostu je obustavljen

Na drugim fotografijama i snimcima vidi se da je srušen dio cestovnog mosta, koji ide paralelno sa željezničkim tračnicama.

Inače, most ima veliki simbolički značaj za Rusiju i važna je ruta za snabdijevanje ruskih vojnih snaga na Krimu i u južnoj Ukrajini, teritoriji koja je pod ruskom okupacijom.

 

Ruski TASS javlja da je u incidentu sudjelovala cisterna s gorivom. Jedan moskovski zvaničnik izjavio je da nisu pogođeni lukovi mosta. 

Videosnimke objevljene na društvemnim mrežama prikazuju vatru koja gori na nekoliko vagona duž voza.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet objavio je da je na mostu eksplodirao kamion nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku tuda prolazila.
 
- Jutros u 6.07 na kolovoznoj traci Krimskog mosta od strane Tamanskog poluostrva dogodila se eksplozija kamiona usljed čega su se zapalile cisterne sa gorivom na vozu koji je saobraćao u pravcu Krimskog poluostrva - precizira se u saopštenju.

Nadzorne kamere su snimile trenutak detonacije. U ovoj eksploziji oba dijela mosta su paralistana, s tim da du dva elementa drumskog dijela mosta totalno urušena zbog čega je obustavljen sav saobraćaj.

Ruske vlasti pokrenule su trajektni saobraćaj, kako snabdijevanje ne bi bilo u prekidu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Krimski most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, koji je ranije bio pod upravom Ukrajine. Taj potez Rusije izazvao je uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa zapadom.

Most je često bio navođen kao potencijalna meta snaga Ukrajine. Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila protuvazdušnu odbranu u pokušaju da se zaštiti od ukrajinskih napada.

Agencija Anadolija javila je, pozivajući se na TASS, zvaničnu novinsku agenciju Rusije,  da je Vladimir Putin naredio formiranje državne komisije za istragu. Savjetnik šefa uprave krimske oblasti Oleg Kriučkov izjavio je da je prema preliminarnim podacima na mostu gorio rezervoar za skladištenje goriva.

- Lukovi nisu oštećeni. Još je rano govoriti o uzrocima i posljedicama. Radovi na gašenju požara su u toku - dodao je on.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine, rekao je da je ono što se dogodilo na mostu samo "početak".

- Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno u Ukrajinu, sve okupirano mora biti protjerano - objavio je Podoljak na Twitteru. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.