open-navfaktor-logo
search
Samoubilački napad
Eksplozija kod ruske ambasade u Kabulu: Ubijena dva službenika, stražari ubili napadača
Dva službenika ruske ambasade ubijena su u ponedjeljak u samoubilačkom napadu u blizini diplomatskog predstavništva Rusije u glavnom gradu Afganistana Kabulu, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
05.09.2022. u 11:52
get url
text

Navode da ima i žrtava među afganistanskim civilima, prenosi Reuters.

- U neposrednoj blizini ulaza u konzularni odjel ruske ambasade u Kabulu, nepoznati militant je podmetnuo eksplozivnu napravu. Dvojica službenika ambasade su poginula, a ima žrtava i među građanima Afganistana - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva, prenosi Reuters.

Ranije je agencija RIA javila da su u napadu ranjeni diplomata i zaštitar ambasade.

Također, ranije je objavljeno saopćenje lokalne policije prema kojem su dvije osobe ubijene, a 11 povrijeđeno kada je bombaš samoubica detonirao eksploziv u blizini ulaza u rusku ambasadu u Kabulu. Dodali su da su napadača ubili naoružani stražari dok se približavao kapiji.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja je zadržala ambasadu u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu prije više od godinu dana.

Iako Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu, ona je u razgovorima sa zvaničnicima oko sporazuma o snabdijevanju benzinom i drugim robama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.