open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Prijedora
Električar rudario kriptovalute u trafostanici
Pripadnici Policijske uprave Prijedor podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor izvještaj o krivičnom djelu protiv O. J. iz Prijedora zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja odgovornog lica.
30.05.2022. u 15:30
get url
text

- Osumnjičeni se tereti da je kao električar u trafostanici u Prijedoru u periodu od oktobra 2020. godine do maja 2022. godine iskoristio položaj odgovorne osobe i u objekat trafostanice instalirao dvanaest namjenskih uređaja za rudarenje kriptovaluta i sedam uređaja za napajanje električnom energijom. Кoristeći električnu energiju trafostanice došlo je do povećanja potrošnje električne enerije za navedeni period u ukupnom iznosu od 19.719,60 KM za koliko je oštećeno akcionarsko društvo za elektroprijenos - naveli su iz PU prijedor.

Uviđajem je policija izuzela dvanaest uređaja za rudarenje kriptovaluta i sedam uređaja za napajanje električnom energijom koji su deponovani u depozit Osnovnog suda u Prijedoru, navodi se u saopćenju prijedorske policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.