open-navfaktor-logo
search
Poskupljenje gasa
Energetska kriza: Evropska unija mogla bi se suočiti sa pet do deset užasnih zima
Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten upozorila je da će se zemlje Evropske unije (EU) suočiti s pet do deset užasnih zima ako se ništa ne poduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.
29.08.2022. u 09:57
get url
text

Države EU bore se sa ogromnim poskupljenjem energenata otkako je ključni dobavljač gasa Rusija napala Ukrajinu u februaru, što je izazvalo sankcije.

Sada su sve su veći pozivi za ograničenje cijene plina u cijeloj EU i njegovo odvajanje od cijene električne energije.

Međutim, Njemačka kaže da svoje zalihe gasa puni brže nego što se očekivalo.

Zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju smanjiti količinu ruskog gasa i nafte koje uvoze. Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 posto svog gasa, zauzvrat je ograničila isporuke.

Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten napisala je na Twitteru da je potrebno hitno zamrznuti cijene gasa u Evropi, dodajući da je veza između cijena plina i struje vještačka i da ju je potrebno reformisati.

- Sljedećih pet do deset zima će biti strašno ako ništa ne preduzmemo. Moramo djelovati na izvoru, na evropskom nivou, i raditi na zamrzavanju cijena gasa, rekla je. Cijene električne energije također su skočile u Evropi i ove sedmice dostigle rekordne vrijednosti. A plin je glavni izvor proizvodnje električne energije u EU.

U Njemačkoj je u petak cijena po megavat satu električne energije dostigla iznos od 995 eura u petak, dok je u Francuskoj porasla na 1.130 eura. To predstavlja više od desetostruko povećanje u obje zemlje u odnosu na prošlu godinu, javlja novinska agencija AFP.

Njemačka, koja je najveći uvoznik ruskog plina utrkuje se da poveća svoje rezerve plina prije zime uprkos tome što je Rusija smanjila isporuke. Njen cilj je da do oktobra napuni svoje kapacitete gasa do 85 posto. Za to je implementirala mjere za uštedu energije.

Od ruskog gasa najviše zavisi Njemačka, zatim Italija pa Francuska.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.