open-navfaktor-logo
search
Ponovo džamija
Erdogan: Klanjanjem džuma-namaza 24. jula Aja Sofiju ćemo otvoriti za molitvu
Nakon što je Vrhovni sud Turske danas poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Aja Sofija zvanično biti otvorena za molitvu 24. jula, klanjanjem džuma-namaza.
10.07.2020. u 21:04
get url
text

Erdogan se obratio javnosti nakon što je danas Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) objavljena u Službenom listu Republike Turske.

- Uz sve pripreme koje ćemo obaviti, planirano je da klanjanjem džuma-namaza 24. jula Aja Sofiju zvanično otvorimo za molitvu. Nakon što je uklonjen status muzeja, uklanjamo i plaćanje ulaska u Aja Sofiju - poručio je Erdogan.

VEZANI TEKST - Aja Sofija više nije muzej, vraćen joj status džamije i otvorena je za molitvu

Podvukao je kako poštuju druga mišljenja u vezi Aja Sofije, ali da je svrha njenog korištenja pitanje suvereniteta Turske. Pozvao je sve da poštuju odluku koju su donijeli pravosudni i izvršni organi zemlje u vezi s Aja Sofijom.  

- Naravno, pozdravljamo svaku vrstu mišljenja o tom pitanju na međunarodnom nivou. Međutim, u koju svrhu će biti korištena Aja Sofija pitanje je suvereniteta Turske - poručio je Erdogan.

Naglasio je kako će sa svojim novim statusom Aja Sofija prihvatati sve, na mnogo iskreniji način.

- Vrata Aja Sofije biće širom otvorena svima, i Turcima i strancima, i muslimanima i nemuslimanima - rekao je Erdogan, te dodao:

"U našoj zemlji nalazi se 435 crkava i sinagoga otvorenih za molitvu, to pokazuje da različitosti prihvatamo kao naše bogatstvo."

Prema riječima Erdogana, zahtijevati da se Vatikan zatvori za molitvu i pretvori u muzej i insistirati da Aja Sofija ostane muzej produkt je iste logike.

Aja Sofija sagrađena je u 6. vijeku. Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

Na trgu ispred Aja Sofije često je dolazilo do okupljanja vjernika koji traže da se objekat ponovo koristi kao džamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.