open-navfaktor-logo
search
Uputio poruku
Erdogan povodom Dana Republike: Radimo danonoćno za napredak Turske
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u subotu je uputio poruku povodom 99. godišnjice Republike Turske i obećao da će nastaviti raditi na rastu napretka zemlje.
29.10.2022. u 12:12
get url
text

- Danas smo svi ponosni i uzbuđeni zbog obilježavanja 99. godišnjice proglašenja Republike Turske - rekao je Erdogan i dodao:

- Radimo danonoćno kako bismo Tursku podigli čak i iznad nivoa savremenih civilizacija.

Kazao je da je Turska sada zemlja "čija se demokratija navodi kao primjer, čija ekonomija ostavlja snažan utisak, čija se diplomatija pažljivo prati".

- Usred sve veće globalne neizvjesnosti, svi cijene naše napore usmjerene ka uspostavljanju stabilnosti i pravde. Našom poduzetničkom i humanitarnom vanjskom politikom radimo na izgradnji zone mira i prosperiteta u našem bliskom okruženju, od okončanja humanitarne tragedije u Siriji do rješenja rusko-ukrajinske krize - rekao je Erdogan.

Kako je kazao, Turska konstantno podiže ljestvicu uspjeha u svim oblastima, uključujući odbranu, energetiku, poljoprivredu, turizam, transport i obrazovanje.

- Uprkos svim nepravdama i preprekama sa kojima se suočavamo, mi, s pronocljivošću šahovskog majstora, postavljamo temelje za naše vizije za 2053. i 2071. godinu - dodao je Erdogan.

Potom je odao počast i Mustafi Kemalu Ataturka, osnivaču Republike Turske 1923. godine.

- Ovom prilikom se još jednom s milošću prisjećam Mustafe Kemala, osnivača naše Republike, svih naših heroja koji su pobjedom krunisali naš oslobodilački rat, i svih patriotskih članova Velike narodne skupštine - kazao je Erdogan.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.