open-navfaktor-logo
search
Pravedno rješenje
Erdogan: Turska je sposobna da odbaci sve nemoralne mape koje joj se nameću za istočni Mediteran
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska zagovara dijalog i pravedno rješenje tenzija na istočnom Mediteranu te je poručio da je Turska sposobna da spriječi svako nametanje nemoralnih rješenja.
05.09.2020. u 17:00
get url
text

Erdogan je u Istanbulu prisustvovao svečanom otvorenju nove Gradske bolnice Goztepe "Prof.Dr. Suleyman Yalcin".

Ukazujući na velike razvojne iskorake koje je Turska u proteklom periodu ostvarila na poljima proizvodnje, trgovine, izvoza, tehnologije, odbrane i infrastrukture, Erdogan je kazao da se u periodu pandemije COVID-19 posebno važnim pokazao i razvoj koji je ostvaren u turskom zdravstvu.

U Turskoj je dosad otvoreno 16 gradskih bolnica, a Erdogan je kazao da je turski zdravstveni sistem stabilan, uprkos rastućem broju novozaraženih koronavirusom.

On je i ovom prilikom pozvao građane da poštuju mjere prevencije širenja virusa.

- Neophodno je da svi, zajednički prevaziđemo zlo ove pandemije kako ne bi dozvolili da se država udavi u potoku nakon što je prebrodila mora - poručio je Erdogan i dodao kako se svaki pojedinac zdravstvenim radnicima na trudu i žrtvi može zahvaliti isključivo odgovornim poštivanjem preventivnih mjera.

Najavio je Erdogan da će Turska nastaviti svojim putem očuvanja jedinstva i bratstva naroda i jačanja do mjere dovoljne za ostvarenje svih ciljeva i planova.

- Političko, ekonomsko i vojno jačanje Turske je važno i za sve naše prijatelje i braću jer je naša zemlja postala njihova uzdanica. Uz pomoć Boga i podršku naroda ćemo podići našu zemlju na još veći nivo i uvesti je u red deset najrazvijenijih zemalja na svijetu - kazao je Erdogan.

Komentirajući aktuelnu situaciju u regiji, sa akcentom na tenzije na istočnom Mediteranu, Erdogan je kazao da je Turska postala zemlja sa samopouzdanjem, koja je svjesna svojih potencijala i odlučno korača s jasnim ciljevima i vizijama.

- Mi na svim platformama, sastancima i u porukama govorimo da je Turska spremna na sve vrste podjele i rješenja na istočnom Mediteranu, ukoliko je ona pravedna. Iskreni smo u tome. Problem je što ovi s druge strane ne priznaju naša prava i što pokušavaju da se postave iznad nas - kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da to nije moguće sa ovom jakom Turskom.

- Shvatit će da je Turska politički, ekonomski i vojno sposobna da podere i baci sve nemoralne karte i dokumente koji joj se nameću. Shvatit će to političkim i diplomatskim jezikom ili će to pak shvatiti bolnim iskustvom koje ih čeka na terenu - kazao je Erdogan i dodao da su Turska i njen narod spremni na sve opcije i ishode.

Vlasti Grčke osporavaju aktuelna turska istraživanja energetskih resursa u istočnom Mediteranu i pokušavaju ugroziti turski pomorski teritorij na bazi spornih tvrdnji o kriteriju prisustva malih grčkih otoka u blizini turske obale.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru, namjenskim brodovima vrši sondažna istraživanja u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu. Vlasti Turske tvrde da ta zemlja i Sjeverni Kipar imaju prava u toj regiji.

Zvanična Ankara poziva na bezuvjetni dijalog s ciljem pravedne podjele i mirnog prevazilaženja tenzija, ali i poručuje da neće odustati od svojih prava i interesa u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.