open-navfaktor-logo
search
Sravnli ih sa zemljom
Erdogan: Turska odgovorila na napad u Istanbulu uništavanjem terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako njegova zemlja već danima uništava teroristička skrovišta avionima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama, te kako će ih iskorijeniti.
22.11.2022. u 14:44
get url
text

- Odgovor na kukavički napad terorista u kojem je ubijeno šestero nedužnih ljudi, dali smo sravnivši sa zemljom teroristička uporišta na sjeveru Sirije i Iraka - rekao je Erdogan tokom ceremonije otvorenja nekoliko projekata u turskom gradu Artvinu.

U nedjelju rano, Turska je pokrenula operaciju "Kandža-mač", prekograničnu zračnu kampanju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

Zračna operacija Turske uslijedila je nakon 13. novembra, kada je izveden teroristički napad u prepunoj istanbulskoj ulici Istiklal u kojem je ubijeno šest, a povrijeđena 81 osoba.

- Znamo njihove identitete i lokaciju. Dobro znamo i ko je pokrovitelj, kao i ko naoružava i podržava teroriste - ​​​​​​​rekao je Erdogan, te dodao:

- Nadamo se da ćemo iskorijeniti sve teroriste što je prije moguće.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i EU-a, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.