open-navfaktor-logo
search
Planovi
Erdogan: Turska planira 2023. nacionalnom raketom izvršiti grubo spuštanje na Mjesec
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja sljedeće godine planira realizovati prvo grubo spuštanje na Mjesec sa svojom nacionalnom i autentičnom raketom, te kako će saradnja i razmjena iskustava svemirskih agencija Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u narednom periodu biti u zajedničkom interesu obje države.
16.02.2022. u 10:47
get url
text

Erdogan je u okviru posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obišao i sajam Dubai Expo, gdje se jučer u paviljonu UAE-a sastao i razgovarao s mladima.

Izražavajući zadovoljstvo što je upoznao mlade koji su budućnost UAE-a, Erdogan je rekao kako način na koji mladi s nadom i uzbuđenjem gledaju na život predstavlja izvor inspiracije i hrabrosti za ostvarivanje novih ciljeva.

- Snagom koju dobivamo od vas danonoćno radimo na uspostavi ljepšeg, prosperitetnijeg i mirnijeg svijeta. S tim razumijevanjem, poduzimamo nove korake za jačanje veze i suradnje između mladih Turske i UAE-a - naglasio je Erdogan.

Podsjetio je da je u tom kontekstu u Abu Dhabiju potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji na području mladih, te istaknuo da je prijeđen važan prag da mladi ljudi ostvare svoje snove.

Turski predsjednik pozvao je mlade da djeluju kao dobrovoljni izaslanici na povezivanju Turske i UAE-a, jer, kako je rekao, "kao dvije prijateljske i bratske zemlje, imamo širok spektar mogućnosti ozbiljne saradnje".

- Dijelimo slične vizije, posebno na području svemirskih programa i inovativnih tehnologija. Prošle godine smo najavili naš Nacionalni svemirski program, koji je proizvod dugoročnog planiranja i proučavanja. Nadamo se da ćemo na 100. godišnjicu Republike, iduće godine, s našom nacionalnom i autentičnom raketom izvršiti grubo slijetanje na Mjesec - kazao je Erdogan.

U danima kada je Turska objavila svoj svemirski program, UAE je uspješno ostvario misiju na Mars, koju su nazvali "Nada", podsjetio je Erdogan, ističući kako misija "Nada", koja je nedavno završila svoju prvu godinu u orbiti, u biti predstavlja "nadu svih nas".

Čestitajući onima koji su doprinijeli ovom uspjehu ostvarenom slijedeći viziju šeika Zayeda, Erdogan je izjavio kako misli da su poduzetnički, inovacijski i investicijski ekosistemi Turske i UAE-a međusobno komplementarni.

Istakao je da slogan Dubai Expoa "Spajanje umova, stvaranje budućnosti" ukazuje na nužnost postizanja tog sklada.

- U tom kontekstu moramo ubrzano razvijati naš zajednički rad u područjima kao što su svemir, tehnologija, start-up kompanije i naučna saradnja. Bit će nam zajednički interes da naše svemirske agencije u narednom periodu učinkovito sarađuju i razmjenjuju iskustva. Postoji izreka koju uvijek kažemo: 'Sudbina je zaljubljena u trud'. Za nauku, znanje, mudrost i razumijevanje potrebna je prvo vjera, a onda trud. Samo na taj način možemo svoje snove i ciljeve pretvoriti u stvarnost. U vašim očima vidim ovo uvjerenje, tu odlučnost i ovaj trud - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.