open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Evropski političari žele nominirati Zelenskog i narod Ukrajine za Nobelovu nagradu za mir
Grupa evropskih političara apelovala je na Nobelov komitet sa inicijativom da se Volodimir Zelenski i narod Ukrajine nominuju za Nobelovu nagradu za mir.
18.03.2022. u 09:14
get url
text

To se navodi u otvorenom pismu koje je potpisalo desetine evropskih političara, prenosi Ukrinform.

Smatraju da bi Nobelov komitet trebao produžiti proceduru nominacije za Nobelovu nagradu za mir do 31. marta 2022. kako bi se omogućila nominacija za Nobelovu nagradu za predsjednika Zelenskog i narod Ukrajine. Procedura nominacije je istekla 31. januara.

- Svjedoci smo hrabrosti naroda Ukrajine koji trpi ovaj rat koji protiv njih vodi Ruska Federacija. Hrabre Ukrajinke i Ukrajinci bore se za očuvanje demokratije i samouprave. Ljudi širom Ukrajine ustaju da se odupru silama autoritarizma. Vjerujemo da je sada vrijeme da pokažemo narodu Ukrajine da je svijet na njihovoj strani - stoji u pismu.

Pismo je potpisalo 36 političara iz Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Estonije, Bugarske, Rumunije i Slovačke. Pismo je otvoreno za potpis političkim liderima širom svijeta do 30. marta.

Prema mišljenju stručnjaka, zahtjev za kršenje procedure nominacije je slučaj bez presedana u historiji Nobelove nagrade. Međutim, rat Rusije protiv Ukrajine takođe je događaj bez presedana od Drugog svjetskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.