open-navfaktor-logo
search
Skandalozno slavlje
Faktor saznaje: Disciplinska komisija FSBiH će "preslušati" Marš na Drinu
Fudbaleri Borca prvaci su Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/2021. Drugi naslov prvaka naše domovine u historiji kluba Banjalučani su ovjerili domaćom pobjedom na Tuzla Cityjem (2:0), kolo prije kraja ovosezonskog izdanja Premijer lige.
24.05.2021. u 12:31
get url
text

Borac je uspio "istopiti" 13 velikih bodova prednosti sada već bivšeg prvaka Sarajeva, što je najveći argument ekipe sa Gradskog stadiona i njihovog trenera Marka Maksimovića pri odgovoru na pitanje je li titula zaslužena ili ne, a koja su često postavljana ove sezone usljed spornih sudijskih odluka koje su išle u korist njegovog tima.

Po završetku susreta 32. kola PLBiH, koji se igrao uz prisustvo publike, klubu iz grada na Vrbasu medalje i šampionski pehar uručio je predsjednik FSBiH i donedavni prvi čovjek banjalučkog kluba Vico Zeljković.

VEZANI TEKST - Skandalozno: Predsjednik FSBiH uz "Marš na Drinu" uručivao medalje igračima Borca

Slavljenička ceremonija prerasla je u pravi skandal kada je sa razglasa na Gradskom stadionu u Banjoj Luci zasvirao "Marš na Drinu", pjesma koja je napisana za vrijeme Prvog svjetskog rata, a koja se koristila i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pogotovo u istočnim dijelovima naše zemlje.

Kako tvrde izvori Faktora iz FSBiH, upravo zbog ove pjesme posla će imati i Disciplinska komisija, što je svakako najveći "propust" u organizaciji same utakmice, ali ne i jedini, pa će i "disciplinci" morati "preslušati" spornu pjesmu.

Očito delegat susreta Borac - Tuzla City Amir Hadžić iz Velike Kladuše nije imao dvostruke aršine, pa je u svom izvještaju evidentirao "melodiju" s ceremonije dodjele šampionskog pehara i medalja, što nam je nezvanično i potvrđeno.

Podsjećanja radi, FK Željezničar je nedavno platio 1.000 KM kazne zbog parole podrške generalu Atifu Dudakoviću, a upravo je Hadžić bio delegat i na to utakmici, pa će biti zanimljivo vidjeti kakvu će odluku Disciplinska komisija FSBiH donijeti ovoga puta.

Sama ceremonija nije bila jedini problem. Golim okom bilo je uočljivo da je na tribinama Gradskog stadiona premašena brojka od 3.000 ulaznica, koliko ih je Borac pustio u prodaju, nakon što je FSBiH aminovao njihovu molbu da se utakmica odigra uz prisustvo publike.

Kao argument za odluku donesenu 21. maja FSBiH se pozvao na Zaključak broj 86-1/21 Štaba za krizne situacije entiteta RS-a, a kojim se u članu 5. dozvoljavaju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike, uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU Institut za javno zdravstvo RS-a.

VEZANI TEKST - Pogledajte veliko slavlje Banjalučana iz ptičije perspektive

Ipak, niti je ispoštovan broj, a teško se može reći da su propisane mjere sprovedene u djelo, pogotovo ako se uzme u obzir da je publika završila na travnjaku Gradskog stadiona.

S obzirom na to da je delegat nadležan za sva dešavanja koja se odvijaju na terenu i stadionu, do momenta dok gostujući tim ne napusti stadion, bit će zanimljivo vidjeti šta je to sve u svom izvještaju napisao delegat Hadžić.

Utakmica, koja je sudeći po svemu što se dešavalo na stadionu izgledala kao politički skup kojem su svjedočili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednica eniteta RS, imala je i svoju pozitivnu stranu, svi su slavili titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.