open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao i Erdogan
Faktor u Istanbulu: Pogledajte kako je bilo na otvaranju četvrtog najvećeg umjetničkog centra na svijetu
Centar savremene kulture, četvrti najveći umjetnički centar na svijetu, Ataturk Kultur Merkezi (AKM) koji se nalazi na čuvenom trgu Taksim u Istanbulu, počeo je sa radom 29. oktobra, simbolično - na Dan Republike Turske.
30.10.2021. u 08:26
get url
text

Svečanoj ceremoniji prisustvovale su brojne zvanice, ministri i predstavnici kulturnog i javnog života Turske, a među njima i predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je i ozvaničio početak rada centra. Izvedena je i opera "Sinan" koja je posebno komponovana za inauguraciju, a govori o poznatom osmanskom arhitekti Mimar Sinanu čija su genijalna djela rasuta cijelom teritorijom bivšeg carstva. Opera je pripremljena po nalogu turskog predsjednika Erdoğana, komponoavao ju je Hasan Ucarsu, a libreto koji je pripremio dr. Bertan Rona izveo je italijanski reditelj Vincenzo Grisostomi Travaglini.

Otvaranje Ataturk Kultur Merkezi pratili su mediji iz cijelog svijeta, a među njima i ekipa portala Faktor.

- Umjetničke i kulturne aktivnosti u novootvorenom centru doprinijeti će velikoj i moćnoj Turskoj. Kulturni centar "Ataturk" ostat će vijekovima mjesto gdje kuca puls turske kulture i umjetnosti – istakao je Erdoğan.

Nova operna kuća sa više od 2.000 mjesta

Otvaranjem centra, kako je naglasio, Turska nastoji da se oduži osnivačima Republike i to realizacijom ciljeva koji su postavljeni za 2023. godinu kada će proslaviti jubilarni stoti rođendan Republike.

- Nećemo dozvoliti da nas bilo kakva prepreka, zamka ili napad spriječi da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali za 100. godišnjicu naše Republike - poručio je predsjednik Turske.

Ataturk Kultur Merkezi uglavnom će služiti kao nova operna kuća sa više od 2.000 mjesta, a posjeduje i pozorišnu salu, sajamske prostore, prostorije za sastanke, administrativne urede, restorane i umjetničke galerije.

{$galerijaFotografija}

Prvobitno je izgrađen 1946. kao "Operna kuća", a kasnije, 1960-ih pretvoren u kulturni centar. Projekt je dizajnirao dr. Hayati Tabanlioglu, otac Murata Tabanlioglua, sadašnjeg arhitekte AKM-a. Prvi projekat je trajao 23 godine prije nego što je otvoren 1969. Nažalost, nakon požara 1970. godine, trebalo je još 7 godina do drugog otvaranja Ataturkovog kulturnog centra, koji je ponovo dizajnirao Hayati Tabanlioglu.

Ovaj relikt 1970-ih, sada sa novim dizajnom, po treći put prolazi kroz generacije s "Tabanlioglu Architects", od oca do sina. Novi centar stvara vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te ujedinjuje kroz dizajn, urbano tkivo i kulturu Istanbula i turski narod.

Ataturk Kultur Merkezi djelovat će kao centar umjetnosti i kulture Istanbula 21. stoljeća, grada koji je centralno mjesto između Istoka i Zapada, dom brojnih kultura i klasičnih civilizacija.

Ministar kulture i turizma Republike Turske, Mehmet Nuri Ersoy, istakao je da je "AKM naziv nove pozornice na kojoj će zablistati jedinstvena kultura turskog naroda, dubina i bogatstvo turske umjetnosti, elegancija, estetika, znanje, iskustvo i umijeće turskih umjetnika".

Rušenje predrasuda i ostvarivanje nemogućeg

- AKM je djelo koje se uzdiže sa srećom rušenja predrasuda i ostvarivanja nemogućeg. Cijenjeni gospodine predsjedniče, u viziji budućnosti koju vodite ne postoji uslov, kalkulacija, kraj ili granica služenju našoj naciji. Upravo zbog toga danas postoji novi AKM – dodao je ministar.

Napominjući da su AKM poklonili  Istanbulu, srcu civilizacija i dragulju turske civilizacije, dodao je i da je "AKM je struktura kulture i umjetnosti u kojoj se tradicija susreće s budućnošću".

- To je mjesto gdje se turska estetika stapa sa modernom tehnologijom gradnje, riječ je o djelu koje spaja opremu i objekte koji će služiti gotovo svim granama umjetnosti. Živjet će i disati sa gradom 24 sata dnevno, 365 dana u godini. AKM, koji u svojoj arhitekturi koristi 70 posto domaćih materijala, sastoji se od pet blokova i ima zatvorenu površinu od oko 96 hiljada kvadratnih metara. Ovdje će biti smješteno pet umjetničkih jedinica koje su povezane s našim Ministarstvom i nastavit će raditi u različitim granama od klasične turske muzike do pozorišta, opere i baleta – podvukao je Ersoy.

Otvaranjem AKM-a počeo je Festival kulturna ruta Beyoglu uz učešće više od hiljadu umjetnika koji će tokom 17 dana izvesti aktivnosti na 64 različite lokacije.

Otvaranje Ataturk Kultur Merkezi - Istanbul - 29.10.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.