open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
Federalni parlamentarci će, i ako ne bude sjednica u septembru, uredno dobiti plaće, paušale, naknade
Dosadašnja praksa je pokazala da federalni parlamentarci nemaju sjednice u septembru u izbornoj godini uz obrazloženje da bi se takva sjednica pretvorila u predizbornu kampanju. Iako sjednica po svemu sudeći neće biti, za septembar će parlamentarci uredno dobiti plaće, paušale i sve ostale naknade.
06.09.2022. u 07:48
get url
text
Zastupnički dom FBiH

To im omogućava Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

"Imamo mandat da možemo zasjedati" 

- Što se tiče održavanja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, trenutno nije zakazana sjednica - rekao nam je Ivan Miličević, sekretar Zastupničkog doma FBiH.

Ukoliko sjednica ne bude u ovom mjesecu, upitali smo da li će se zastupnicima isplatiti paušali i ostale naknade kao da su imali sjednice.

- Kada je riječ o isplati, ona se provodi u skladu s članovima od osam do 13 Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH - odgovorio je kratko i neodređeno Miličević.

U Zakonu stoji da se paušal (660 KM) umanjuje za 10 posto za svako odsustvovanje sa sjednice doma ili radnog tijela čiji je član, a da evidenciju o tome vodi sekretar Doma, odnosno radnog tijela. Nigdje ne stoji da se zastupnicima umanjuje paušal kod neodržavanja sjednica u mjesecu.

U Zakonu se dalje navodi da se topli obrok neće obračunavati za vrijeme odsutnosti s posla po osnovu službenog puta, bolovanja ili godišnjeg. Ne spominje se neodržavanje sjednica.

"Plaća im ne zavisi od broja održanih sjednica"

- Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predsjedavajući Mirsad Zaimović nas je upoznao o mogućem scenariju u kojem bismo mogli imati još sjednica. Mi imamo mandat da možemo zasjedati sve do konstituisanja novog saziva. S obzirom na to da pojedine kantonalne skupštine zasjedaju, Parlament BiH, ne vidim razlog da i mi ne zasjedamo - govori nam Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Razgovarali smo i sa Izmirom Hadžiavdićem, sekretarom Doma naroda FBiH.

- Što se tiče sjednica, za sada niko ništa ne govori. Na bazi mog 20-godišnjeg iskustva izbjegavao se septembar u izbornoj godini. Jer se sjednica pretvori u izbornu kampanju. Također, zna se dogoditi da delegati koji nisu na izbornim listama, razočarani svojom pozicijom u stranci, i ne dolaze ili opstruiraju sjednice - priča nam Hadžiavdić.

Potvrdio je da delegati imaju pravo na plaće, paušale, ostale naknade i za mjesec u kojem nema sjednica.

VEZANI TEKST - Na primanja delegata u Domu naroda FBiH u prvih pola godine potrošeno blizu 1,2 miliona KM

"Podrazumijeva se da trebaju raditi" 

- Vi znate da sam ja delegatu Slaviši Mihajloviću obustavio plaće jer godinu dana nije došao ni na sjednicu, ni na radno tijelo, ali sam izgubio spor prvostepenog. Uložio sam žalbu Kantonalnom sudu, ali on kaže: "Nema veze što nije dolazio godinu dana, treba mu isplatiti sve". Zakon im ne stvara tu obavezu da njihova plaća zavisi od broja održanih sjednica. Podrazumijeva se da oni taj posao trebaju raditi - govori Hadžiavdić.

Dodaje kako delegati trebaju raditi do konstitiranja nove postavke Doma naroda FBiH.

- Konstituiranje Doma naroda ide malo teže u odnosu na Zastupnički jer se prethodno trebaju konstituirati kantonalne skupštine pa tek delegirati delegati. Uvijek to konstituiranje Doma naroda pređe praktično u narednu godinu februar ili mart. Zbog toga se često događalo da su održavane sjednice da ne bi Parlament stajao pet-šest mjeseci - govori Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.