open-navfaktor-logo
search
Ne znaju za probleme
Federalno ministarstvo energije: RMU Banovići ima još vremena da ispuštuje zaključak Vlade FBiH
Još uvijek nije istekao zakonski rok u kojem je Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja Banovići dužan ispoštovati naredbu Vlade FBiH, odnosno, premijera FBiH Fadila Novalića, da sazove vanrednu Skupštinu društva, potvrdili su nam u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.
27.01.2021. u 17:15
get url
text

U Ministarstvu su nam kazali kako ne raspolažu informacijama ko pravi probleme u RMU Banovići.

Naime, 14. januara Vlada FBiH je po razmatranju informacije o neodržavanju 12. vanredne sjednice Skupštine privrednog drušva RMU Banovići zakazane za 6. januara 2021. godine, donijela zaključak kojim je dato ovlaštenje premijeru FBiH da ispred Vlade FBiH kao ovlaštenog dioničara, uputi NO zahtjev za hitno sazivanje vanredne Skupštine društva.

- Do danas Nadzorni odbor RMU Banovići nije objavio obavještenje o sazivanju vanredne Skupštine društva radi realizacije Odluke Vlade o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje Bege Birparića člana NO privrednog društva RMU Banovići i odluke o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje Amira Brigića vršioca dužnosti člana NO - naveli su nam iz kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Upitali smo da li će neko zbog nepoštivanja odluka Vlade FBiH odgovarati.

VEZANI TEKST - Nadzorni odbor RMU Banovići ponovo nije proveo naloge Vlade FBiH i premijera Novalića

- Po pitanja utvrđivanja odgovornosti za nepostupanje po zaključku Vlade FBiH kojim se zadužuje premijer FBiH da u ime Vlade FBiH poduzme sve aktivnosti na utvrđivanje odgovornosti predsjednika NO RMU Banovići Bege Birparića, ukoliko ne postupi po zahtjevu Vlade FBiH za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine društva, obavještavamo vas da je članom 232. Zakona o privrednim društvima ostavljen rok od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva u kojem NO treba da objavi obavještenje o sazivanju vanredne skupštine društva. Rok od 15 dana još uvijek nije protekao - naveli su nam.

U Ministarstvu nisu mogli reći ko pravi probleme u RMU Banovići.

- U vezi pitanja "Ko i zašto pravi problem u RMU Banovići i koliko to utječe na produktivnost rudnika, radnike", obavještavamo vas da ovo Ministarstvo koje je zaduženo da u privrednim društvima sa Liste gdje je uvršten i RMU Banovići vrši praćenje rada, upravni nadzor, nadzor nad općim aktima, monitoring uz obavezno podnošenje izvještaja Vladi FBiH, trenutno ne raspolaže sa relevatnim podacima u vezi toga - odgovoreno nam je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.