open-navfaktor-logo
search
Sarajevo i Mostar
Federalno ministarstvo raseljenih osoba: Potpisani ugovori o podršci obnovi objekata SPC-a
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se s predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu i Saborne crkve svete Trojice u Mostaru.
08.06.2022. u 13:47
get url
text

Sa parohom Radivojem Kruljem, jerejom Nemanjom Đureinovićem i protojerejem Velimirom Divljanovićem potpisani su ugovori o podršci u radu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu i Saborne crkve u Mostaru.

Kako je saopćeno iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH potpisani ugovori se odnose na poboljšanje uslova i kvaliteta vjerskog života srpske vjerske zajednice i izgradnje objekata SPC-a.

- Nastavljamo podršku svim vjerskim zajednicama, nedavno smo podržali dio projekata Islamske zajednice, danas Srpske pravoslavne crkve i narednih dana ćemo posjetiti katoličku vjersku zajednicu. Potrebe su uglavnom iste, izgradnja infrastrukture, obnova vjerskih objekata i podrška u funkcionisanju vjerskog života. Nastavit ćemo s podrškom jer prisustvo vjerskih lica u povratničkim sredinama je dodatna podrška povratnicima - kazao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će, kroz potpisane ugovore, sufinansirati projekte restauracije, konzervacije i obnove ikonostasa mobilijara Saborne crkve u Starom Gradu, kao i projekat izrade idejnog rješenja za rekonstrukciju restauraciju partnera Stare crkve u općini Stari Grad i nastavak radova na obnovi Saborne crkve Mostaru.

Jerej Đureinović, protojerej Divljanović i paroh Krulj upoznali su ministra Ramića o aktivnostima koje se provode na izgradnji i obnovi infrastrukture i objekata koji su vlasništvo SPC-a.

- Ovo je dugogodišnja saradnja s ministarstvom i ministrom Ramićem, jako važno da su Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica prepoznali važnost obnove Saborne crkve jer je Saborna crkva jedan od simbola Mostara, a Mostar je simbol Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine - kazao je paroh Radivoje Krulj.

Potpisan je ugovor i za Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Dolačka u Novom Sarajevu za sanaciju krova kupole pravoslavnog hrama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.