open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Firma Messer dobila odobrenje za punionicu u Zenici, kupcima se uredno isporučuje kisik
Nakon što se početkom prošlog mjeseca pogon firme Messer u Rajlovcu kod Sarajeva, zbog poplava, našao pod vodom, odlučeno je da se punionica izmjesti u Zenicu.
08.12.2021. u 20:31
get url
text

No, čekalo se da firma za to dobije dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Zdravstvene ustanove kisik će dobijati iz Zenice, čeka se da Messer kompletira dokumentaciju

U poslijepodnevnim satima iz firme Messer odgovoreno nam je da su dobili traženu dozvolu od Agencije da punionica kisika u Zenici može početi sa radom.

Informaciju više o početku rada Messerove punionice kisika u Zenici zatražili smo i iz Federalnog ministarstva zdravstva, gdje nam je jutros rečeno kako oni nemaju nikakvu informaciju o početku rada punionice u Zenici.

Kako je kazala Sanja Čustović, pomoćnica ministra za farmaciju i hemikalije, Federalno ministarstvo zdravstva još u novembru završilo je svoj dio posla.

- Mi smo bili u Zenici i utvrdili uvjete prostora, opreme i kadra kako bi se punionica iz Rajlovca prebacila tamo. Firma Messer se potom trebala obratiti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koja treba dati odobrenje za rad punionici kisika u Zenici. Dokle se došlo s tim, ne znamo jer Ministarstvo do sada niko nije obavijestio da li je taj postupak završen. Ono što smo načuli jeste da je bio neki problem s Agencijom, da li su to u međuvremenu otklonili, ne znam – dodala je Čustović.

Na pitanje, da li zdravstvene ustanove, koje snabdijevaju, imaju dovoljne količine medicinskog kisika, iz firme Messer odgovoreno nam je da oni svoje kupce opskrbljuju sa zahtjevanim količinama kisika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.