open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Forto: Ministar će brinuti i o 900 krava; Zahiragić: Ovo je kandidatura za predsjednika razreda, ne premijera
Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je mandataru nove Vlade KS Edinu Forti da je vrlo neozbiljno i razočaravajuće da je njegov ekspoze na tri-četiri stranice.
05.01.2021. u 12:48
get url
text

- Ovo što smo čuli od njega liči više na kandidaturu za predsjednika razreda, nego za kandidaturu i ozbiljan ekspoze premijera, a posebno u momentima u kojima se Kanton nalazi kada on preuzima Vladu - kazao je Zahiragić.

Zatražio je da mu Forto pojasni šta je značila najava borbe protiv rasne, etničke i vjerske mrženje u školama u KS.

- Forto hoće da kaže da naša djeca imaju probeme sa šovinizmom, rasnom i vjerskom mržnjom. Mislim da naša djeca nisu imala nikada teže optužbe. Sigurno postoje izolovani slučajevi, a staviti kao prvu tačku kada je u pitanju obrazovanje. To me je šokiralo, tražim da mi obrazloži, i da se izvini građanima i djeci jer ih je optužio da imaju problem sa nacionalnom mržnjom i šovinizmom. Ovakvu tešku kvalifikaciju nisam vidio u životu, to su sve maloljetnici. Je li to problem u KS premijeru – upitao je Zahiragić.

Zahiragić je pitao šta je formalno po struci, na kojem je fakultetu ministar Adnan Šteta diplomirao, na kojem univerzitetu.

- Projekat tramvajskih stajališta, kada je bio u ranijem sazivu potpisao je ministar Šteta 19. oktobra 2018. godine za implementaciju prve faze projekta u roku od šest mjeseci. Građani mogu vidjeti da i dvije godine poslije od toga nema ništa. On je isplatio više od 4 miliona maraka naših para unaprijed firmi koja je u javnosti poznata kao bliska SDP-u, za realizaciju projekta koji se nikada nije desio, za elektronsku naplatu karata, a od toga nema ništa. Kompletna faza je trebala biti završena do kraja 2019. godine. Građani su vidjeli da je traka čitava zauzeta, saobraćajne nesreće se ovdje učestale, to stoji dvije godine i od toga ništa. Ovo je jedna od najvećih prevara u KS ikada. Jedina veća prevara, koja nije veća finansijski, ali po potcjenjivanju inteligencije građana KS jeste nabavka trolejbusa koju je također ministar Šteta radio, nabavljao je rashodovana vozila koja se dijele na stranicama na internetu. Firma iz Tuzle koja nema poslovnih rezultata, koja je uvezla trolejbuse po 10 hiljada maraka, a naša Vlada ih plati 120 hiljada maraka. Da li i ove trolejbuse koje je najavila ova Vlada planira nabavljati kao rashodovano smeće – kazao je Zahiragić između ostalog.

Bilsena Šahman upitala je Fortu da li će biti "blijeda sjena u Vladi KS".

- Predstavili ste tako loš ekspoze ili ste mislili da nema potrebe ili ste potcijenili i nas i građane sa pompeznom najavom. Rekli ste da ćete biti premijer svih nas, ranije to niste bili. Mislim da će ministri i novi i stari raditi dobro. Pitam vas hoćete li moći da se energičnije i odlučnije postavite. Nemojte se sustezati da za pomoć pitate premijera Nenadića. Vi trebate biti lokomotiva i voditi ministre kao što je to radio Nenadić. Zaista sam šokirana ovim ekspozeom – kazala je Šahman.

Zastupnik Damir Nikšić upitao je zašto predloženi sastav Vlade ne zadovoljava član 27, Ustava KS, a u vezi s nacionalnim sastavom članova predložene Vlade.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić je tražila da Forto pojasni šta znači to što je navedeno da će Sarajevo biti "pametan grad".

Pitala je zastupnica Biščević-Tokić da li to znači da Sarajevo ranije nije bio pametan grad.

Na brojne komentare zastupnika naišla je i izjava premijera Forte da "kada bude imenovan ministar privrede, on postaje odgovoran i za farme krava, on postaje odgovoran i za 900 krava".

- Mi imamo ustvari i farmu krava. Kanton se često bavi i tim pitanjima - rekao je Forto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.