open-navfaktor-logo
search
Premijer i ministar
Forto: Radnici štrajkuju jer su radnici blokirali GRAS; Šteta: Uplatili smo više od 21 milion KM
Povodom aktuelne situacije u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS i najave štrajka glađu dijela radnika ovog preduzeća, javnosti su se obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta.
18.05.2021. u 15:56
get url
text

- Radnici štrajkuju jer su radnici blokirali firmu. To je apsurd u kojem se nalazimo. Ured za borbu protiv korupcije KS je dobio zadatak da istraži sva kršenja zakona u ovoj firmi od 2006. godine, sa imenima i prezimenima. Očekujemo prezentaciju njihovog izvještaja krajem naredne sedmice.

Ne bih se iznenadio da to rezultira većim brojem krivičnih prijava. Nakon toga ćemo otvoreno razgovarati o GRAS-u i donijeti odluku. Ova inicijativa je došla iz samog GRAS-a jer pošteni dio ovog kolektiva želi da se ova situacija razriješi - rekao je premijer Edin Forto.

VEZANI TEKST - Grupa radnika GRAS-a počela štrajk glađu

Šteta je, pak, kazao:

- U protekla četiri mjeseca uplatili smo više od 21 milion KM prema GRAS-u radi deblokade računa i isplate decembarske, januarske i februarske plaće. Od ovog iznosa 10,5 mililona KM je isplaćeno za tužbe radnika. Bilo je tužbi i do 90.000 KM, a sve na ime kolektivnog ugovora iz 2006. godine.

Ovaj kolektivni ugovor je neko, a utvrdit ćemo ko, potpisao bez ikakve fiskalne procjene i povećao budžet plaća sa 20 na 60 miliona godišnje, dok su ukupni godišnji prihodi GRAS-a bili 50 miliona KM. Razumijemo nezadovoljstvo radnika i tešku situaciju, i dajemo sve od sebe da to riješimo. Naš je cilj jasan - građanima moramo osigurati značajno bolji javni prijevoz nego što imamo danas, i od toga nećemo odustati. To je naša obaveza.

Istaknuto je da pored svih dosadašnjih napora Vlade KS, GRAS ponovno blokiran sa 12 miliona KM obaveza, i to 9,5 miliona KM potražuje Porezna uprava Federacije BiH i 2,5 miliona KM za isplate po tužbama radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.