open-navfaktor-logo
search
Prijavljena Grbavica
Gdje će FK Velež igrati evropske utakmice?
Fudbalski klub Velež drugu godinu uzastopno predstavljat će Bosnu i Hercegovine u UEFA takmičenjima.
22.05.2022. u 21:45
get url
text

Rođeni su pobjedom u finalu Kupa BiH protiv Sarajeva izborili plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, gdje će preskočiti prvo pretkolo i uključit će se u drugom kolu kvalifikacija.

Mostarci ni ovog ljeta neće igrati na Areni Rođeni, a kako je potvrđeno za Faktor u procesu licenciranja za domaće utakmice u Evropi prijavili su stadion Grbavica u Sarajevu, gdje su i prošle godine ostvarili sjajne rezultate.

VEZANI TEKST - Luda sezona Veleža: Visoko letjeli, padali, primali niske udarce, nagrada stigla na kraju

- Prijavili smo stadion Grbavicu, kao i Tuzla City i Željezničar. Potrefilo se da smo Tuzlaci i mi izborili Evropu, a vjerujem da neće biti problema da i jedni i drugi igramo na ovom stadionu. nama je prošlog ljeta zaista ostao u predivnom sjećanju - kazao je Džemil Šoše, direktor Veleža za Faktor, dodavši:

- Još jednom se moram zahvaliti ljudima iz Želje, koji su nam pomogli u organiziciji evropskih utakmica. Prije svih Dini Pekiću, a onda i svim ostalim. Nismo imali iskustva igranja u Evropi i ljudi sa Grbavice mnogo su nam pomogli.

Šoše se nada kako neće biti problema da Tuzla City i Velež koriste Željin stadion, odnosno kako neko neće morati da "seli" na Bilino polje. Mada, to ne bi ni trebao biti problem. Iz više razloga. Teoretski se može dogoditi da Tuzla City ispadne u prvom pretkolu, što, naravno, niko ne priželjkuje, a s druge strane znamo kako su Sarajevo i Željezničar bez problema koristili Koševo u ranijim godima, kada bi izborili plasman u Evropu, u vrijeme dok Grbavica nije ispunjavala evropske uvjete.

Šoše je objasnio zašto Velež Evropu neće igrati na Areni Rođeni.

VEZANI TEKST - Pogledajte motivacioni video koji su igrači Veleža gledali pred finale Kupa sa Sarajevom

- Bilo je potrebno uložiti oko 200.000 KM za neke popravke, koje bismo kasnije svakako morali "prepravljati", što bi značilo da smo u vjetar bacili pomenuti iznos, koji nije mali. Također, postoji mogućnost da ovih dana počnu radovi na postavljanju hibrida, možda čak ni zadnje kolo Premijer lige zbog početka radova nećemo igrati na svom stadionu.

Najvažnije je da smo izborili Evropu, da smo na stoti rođenda osvojili trofej. Idemo korak po korak, uskoro ćemo srediti i naš stadion - kazao je Šoše.

Žrijeb parova 1. i 2. pretkola Konferencijske lige bit će obavljen 14/15. juna. Prve utakmice prvog pretkola na rasporedu su 7. jula, a revanši sedam dana kasnije.

Prve utakmice drugog pretkola, kada se uključuje Velež, igrat će se 21, a revanši 28. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.