open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Gudeljević: Provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora
S obzirom na to da nije isključena mogućnost pojave novog koronavirusa i u našoj zemlji, od trenutka pojave epidemije provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora. Kazala je to Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na press konferenciji održanoj danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH.
30.01.2020. u 15:44
get url
text

Napomenula je da je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svim relevantnim institucijama, kako na međunarodnom, tako na državnom i entitetskom nivou u BiH.

Dodala je da na temelju raspoloživih informacija, za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini i putovanju.

- Na svim graničnim prijelazima u BiH, Granična policija BiH u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik - izjavila je Gudeljević.

Kazala je da se na temelju dobijenih podataka odlučuje o daljem postupanju tokom njihovog boravka u BiH, odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor.

- Evidencija se dostavlja nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije u BiH - dodala je ministrica Gudeljević.

Napomenula je da će BiH, kao i do sada, pratiti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te će poduzimati potrebne aktivnosti na temelju donesenih preporuka, važećih zakona u području zdravstvene zaštite, procjene ugroženosti stanovništva u BiH.

Apelirala je na građane BiH da ne podliježu strahu i da se ne stvara panika, nego da se pridržavaju striktnih uputa i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Podsjetila je da su neke od tih preporuka: pranje ruku sapunom, vodom ili dezinfekcija alkoholom, pri kašljanju, kihanju, pokrivati usta i nos te eventulno nostiti medicinsku masku.

Potrebno je izbjegavati nezaštićeni bliski kontakt sa svima koji razvijaju simptome prehlade i gripe. Također, treba potražiti medicinsku njegu ako se osjeti temperatura, kašalj, ili otežano disanje. Važno je i temeljito kuhati hranu, naročito meso.

- Ovo su preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija. Najbolje je prevenirati i biti oprezan. Danas poslijepodne zasjeda Svjetska zdravstvena organizacija. Objavili su da će održati sastanak i da će donijeti odluku u vezi sa eventualnim mogućim proglašenjem javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja - navela je ministrica Gudeljević.

Dodala je da za sada nemaju nikakve druge upute s njihove strane o bilo kakvim ograničenjima kretanja i dodatnim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.