open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Gudeljević tvrdi da je BiH ispunila sve obaveze da dobije vakcine: Proizvođači kupuju vrijeme
Ministarstvo civilnih poslova BiH, na čijem je čelu ministrica Ankica Gudeljević, reagiralo je nakon napisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti vakcinu putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete.
24.02.2021. u 16:43
get url
text

Ističu da je Bosna i Hercegovina je ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

- U traženom roku je uplaćen je kompletan iznos za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerove vakcine. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od akreditiranih laboratorija i samim tim već uveliko spremni za dolazak vakcina - navode iz MCPBiH.

Dodaju da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo.

- Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za vakcinisanje, usvojenim planovima vakcinisanja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan više od 1.100.000 doza Pfizerove vakcine, utvrđenim načinom ulaska vakcina u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije vakcine i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost - ističu iz Ministarstva.

Navode da je spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcine potvrđena od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalni ured za Evropu, u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača. U korist tome, dodaju, govori i podatak da je  već određena količina prve alokacije za BiH.

- Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležne institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao tačka ulaska u BiH… - dodaju iz Ministarstva.

Dakle, nastavljaju, Bosna i Hercegovina je naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat vakcina.

- Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcine što nas navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou. Pozivamo COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku  navode iz MCPBiH.

Podsjećaju da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizera u vezi s distribucijom njihove vakcine.

- U pismu se navodi da je proizvođač vakcina Pfizer zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura - saopćio je MCPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.