open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na 4. april 1992.
Hajraga Kulo bio je prvi policajac koji je dao život za odbranu Sarajeva
U noći 4. na 5. april 1992. godine u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza Specijalne jedinice tadašnjeg Republičkog MUP-a BiH, prilikom nailaska na punkt koji su postavile srpske paravojne jedinice mučki i iz zasjede je ubijen Hajraga Kulo.
04.04.2021. u 18:01
get url
text

Bio je aktivni policajac tadašnje Stanice javne bezbjednosti Novi Grad Sarajevo. Hajraga Kulo je tako postao prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva.

Rođen je 1. maja 1965. godine u mjestu Petrovići, Općina Olovo. Aktivni policajac postao je 1986. godine. Kolege i prijatelji ga pamete kao poštenog, čestitog i hrabrog policajca koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Umjesto slavlja i radosti, Dan oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1992. godine pretvorio se u dan masovnog zločina nad gradom, ali i dan narodnog bunta i otpora.

Taj 6. april bio je nastavak drame, koja je počela 4. aprila podjelom MUP-ovih specijalaca.  Ekstremisti i simpatizeri SDS-a tog 4. aprila postavili su barikade na prilazima Sarajevu te blokirali saobraćaj na području gradskog naselja Grbavica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.