open-navfaktor-logo
search
Nova vlast
Halilagić dobio mandat: Spekulacije da nisam kompetentan za premijera TK demantirat ću radom
Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) Žarko Vujović povjerio je danas mandat za sastav nove Kantonalne vlade Edisu Halilagiću iz Stranke demokratske akcije (SDA). Rok za sastavljanje nove izvršne vlasti je 10 dana i teče od danas.
22.02.2022. u 11:38
get url
text
Irfan Halilagić mandatar za sastav Vlade TK

- Spekulacije da nisam kompetentan za obavljanje funkcije premijera dementirat ću svojim radom. Iako je do izbora ostalo osam mjeseci, ima vremena za konkretne poteze - rekao je 34-godišnji Halilagić, koji bi trebao biti najmlađi premijer u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da bi bilo poželjno da ova Vlada TK bude sastavljena od mlađih kadrova, ali da će o svemu odlučiti koalicioni partneri.

Podsjećamo, Vlada TK je smijenjena zahvaljujući glasovima zastupnika SDA, Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SDBiH) te zastupnika Smaje Mandžića i zastupnice Jasmine Lugavić te oni čine novu većinu od 18 zastupnika.

- Nezakonita imenovanja koštala su prethodnu Vladu TK gubitka povjerenja. Mi se nećemo isključivo baviti kadroviranjem, ali ćemo raditi da ispravimo nezakonitiosti jer nam je to obaveza. Već nakon 30 dana po imenovanju izaći ćemo s analizom onoga što smo zatekli u ministarstvima te ćemo prezentirati ono što planiramo poduzeti - rekao je, između ostalog, Halilagić.

Na pitanje uživa li mandatar podršku svih stranaka koje čine koaliciju Žarko Vujović iz Socijaldemokrata (SD) BiH rekao je da "uvijek ima različitih mišljenja, ali odlučuje većina".

- Najbolji primjer toga je povjerenje Irfanu Halilagiću da sastavi Vladu TK. Navest ću tri bh. imena Adis Ahmetović, Aida Hadžialić i Alma Zadić, svi smo bili ponosni na te ljude kada su imenovani na visoke funkcije u Bundestagu te vladama Švedske i Austrije. Toliko o godinama i o tome kakvi smo mi. Mi stariji odlazimo, dolaze mlađe generacije i na njima je da pokažu da li mogu voditi ovu zemlju - rekao je Vujović.

Halilagić je danas istakao da čast i velika odgovornost biti kandidat za premijera kantona s najvećim brojem stanovnika i privredno najpotentnijeg.

- Procesi u TK i dalje se nastavljaju, sve što je započeto i što je u interesu građana ćemo nastaviti. Imamo osam mjeseci do izbora, ali to nije alibi da nemamo vremana da pokažemo rezultate. Naš rad treba cijeniti na osnovu naših djela - poručio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.