open-navfaktor-logo
search
Okorjeli kriminalci
Harali i pljačkali od Srebrenika, preko Jablanice, do Sarajeva: Nova optužnica protiv Dojčinovića i Menzilovića
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Damira Dojčinovića (43) iz Mostara i Dine Menzilovića (51) iz Zenice (nastanjen u Sarajevu).
16.06.2022. u 11:49
get url
text

Dojčinoviću i Menziloviću se na teret stavlja da su kao saučesnici počinili dva razbojništva i produženo krivično djelo teška krađa. Također, Dojčinović je optužen i za krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama, dok se Menzilović tereti i za krivično djelo dogovaranje krivičnog djela.

- Postoji osnovana sumnja da su pomenuti krajem septembra 2021. godine sa maskama na licima ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, te pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli. Također, Dojčinović i Menzilović su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 130.000 KM - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su osumnjičeni i da su krajem oktobra 2021. godine provalili u porodičnu kuću u Srebreniku, i od vlasnika ukrali zlatni nakit u vrijednosti od oko 23.000 KM, a nakon toga iz garaže ukrali automobil "VW golf“, vrijedan oko 5.000 KM.

Dojčinović se tereti i da je u decembru 2021. godine došao do porodične kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par, te kada je muškarac otvorio vrata na njega je ispalio dva hica iz pištolja i promašio. Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće, ispalio je još nekoliko hitaca i muškarca pogodio sa dva hica u potkoljenicu lijeve noge i nanio mu teške tjelesne povrede.

Damir Dojčinović  FOTO: Glas Istre

Menziloviću se na teret stavlja i da je u decembru 2021. godine u Sarajevu sa dvije osobe dogovarao da počine krivično djelo teška krađa vrijednog zlatnog nakita.

Kantonalnom sudu Tuzla je predloženo da se optuženima produži mjera pritvora.

Iz Tužilaštva TK podsjećaju da je Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Tužilaštvom TK, provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, te su osumnjičeni u decembru 2021. godine i uhapšeni.

Obojica su odranije poznati po teškim krivičnim djelima.

Menzilović je više puta u Sarajevu privođen zbog razbojništava, a pretprošle godine je privođen zbog pokušaja ubistva A. M. U Sarajevu. Nakon što je ispalio osam metaka u pravcu A. M. jedan od rikošeta ga je ranio u nogu.

Damira Dojčinovića je 2007. godine Kantonalni sud u Mostaru osudio na 18. godina zatvora zbog monstruoznog ubistva Poljakinje Monike Urantovke u Medulinu kod Pule. Nju je, glumeći kupca za nekretninu koju je prodavala zatukao čekićem po glavi, a potom sa nje skinuo zlatnu ogrlicu, sat i prsten s dijamantom. Također je ukrao njena dva mobitela i automobil, a potom pobjegao u BiH, gdje je uhapšen i osuđen.  

Kaznu je služio u mostarskom zatvoru, a 27. maja prošle godine je pušten na uvjetni otpust.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.