open-navfaktor-logo
search
Bitka za poziciju
Helez poručio partnerima iz "Trojke": SDP će dati kandidata za Predsjedništvo, a ne male stranke
Iako "Trojka" koju čine SDP, NiP i Naša stranka već više od mjesec dana pokušava i najavljuje da će saopćiti ime zajedničkog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, to se još nije desilo.
06.05.2022. u 22:29
get url
text

No, napokon je konkretan bio potpredsjednik SDP-a Zukan Helez koji je gostujući u programu televizije N1 partnerima iz "Trojke" jasno poručio da će SDP dati kandidata za Predsjedništvo, a ne male stranke.

VEZANI TEKST - NiP neće rezervnog igrača Nikšića za Predsjedništvo, SDP neće bivšeg zelenog, Naša stranka šuti

- Ja želim ovdje jasno da kažem. Pojavljuju se neke špekulacije, mi još na organima stranke nismo o tome raspravljali. Imaju dogovori sa strankama "Trojke" i nekim drugim strankama. Pokušava se, međutim, mi kao najjača stranka nećemo dozvoliti ovim malim strankama nekim, ne kažem malim ideološki, ali sve se gleda po broju glasova. SDP je najjači ubjedljivo od ovih sad koje okupljaju. Mi smo prepustili da svi načelnici općina u Sarajevu budu neki drugi, mi nismo nijednog imali, morate imati neki kompromis - rekao je Helez.

Potom je dodao:

- Mi imamo sjajnih kandidata, ja sam uvijek rekao 7-8 ljudi u SDP-u u ovom momentu ja vidim, ja mogu evo jednog čovjeka reći. To je prof. dr. Mirza Kušljugić koji je bio dva mandata ambasador u Ujedinjenim nacijama... On je jedan od tih kandidata i ima puno kandidata iz SDP-a koji bi mogli pobijediti.

VEZANI TEKST - Zajednički kandidat "Trojke" za Predsjedništvo: Dva su moguća ishoda, ali to se kao ne vidi

Kušljugić je tako treće ime koje se u ovom kontekstu spominje iz SDP-a, nakon Nermina Nikšića i Denisa Bećirovića. Izlaženje u javnost sa imenima na taj način nije prošlo bez trzavica, pa su tako iz NiP-a poručili da neće podržati Nikšića, dok su iz SDP-a "odgovorili" da oni neće podržati "bivše zelene", što je aluzija na Denisa Zvizdića, bivšeg funkcionera SDA koji je prešao u NiP.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković najavio je još sredinom aprila da će vrlo brzo biti poznat načelni dogovor, a nakon toga i ime kandidata, ali od toga za sada nema ništa. Osim varnica na relaciji NiP-SDP o ovom pitanju, uz mudru šutnju Naše stranke, konkretniji pomaci nisu napravljeni.

Ipak, poslije Helezovog istupa znakovito je i to da je na Facebooku danas osvanula stranica podrške Mirzi Kušljugiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Pitanje je međutim da li će treće SDP-ovo ime u ovoj priči naići na konačno odobravanje u "Trojci" i drugim strankama koje se spominju u kontekstu podrške takvom kandidatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.