open-navfaktor-logo
search
Ljekar pojasnio značaj
Hoće li djeca u školama učiti kako se radi reanimacija u slučaju srčanog zastoja
Djeca bi u školama trebala učiti kako pomoći nekome u slučaju srčanog zastoja, smatra ljekar Adem Zalihić, bivši direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.
11.12.2021. u 16:41
get url
text

Više puta Zalihić je ukazivao na značaj edukacije kako pomoći građanima ukoliko dođe do srčanoj zastoja. Za vrijeme dok je bio direktor sarajevske Hitne pomoći, pripremio je projekat kako bi se u srednje škole u Kantonu Sarajevo uvela ova obuka, ali realizacija projekta zaustavljena je pojavom koronavirusa.

Doktor Zalihić u razgovoru za Faktor ističe da se veliki broj slučajeva iznenadnog srčanog zastoja dešava van bolnice i da je to najveći uzrok smrti u Evropi.

- Prema našim istraživanjima najčešće se dešava u domaćinstvu, a zatim na radnom mjestu, na ulici, te na drugim javnim mjestima. Djeca vrlo brzo budu svjedoci tog događaja, a preživljavanje pacijenata umnogome zavisi od reakcije očevidaca. S druge strane, djeca brzo uče, usvajaju znanja i vještine koje mogu spasiti život njihovih najbližih – kaže Zalihić, te dodaje:

- Prva reakcija očevidaca je najznačajnija do dolaska ekipe Hitne pomoći. Očevici mogu svojom reakcijom kupiti vrijeme ekipi Hitne pomoći jer ako se ne djeluje u prvih pet minuta, nastupa smrt.

Inicijativu da se u u 2022. godini osiguraju sredstva da se u osnovnim i srednjim školama provede projekat obavezne obuke iz kardiopulmalne reanimacije za školsku djecu podnijela je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Danijela Kristić.

- Ako su obučene osobe svjedoci naglog srčanog zastoja i odmah pokrenu kardiopulmanu reanimaciju, stope preživljavanja mogu se drastično povećati. Nakon naglog srčanog zastoja moždane ćelije mogu tolerisati samo 3 do 5 minuta bez kisika. U skoro svim slučajevima to je mnogo manje vremena od vremena potrebnog za dolazak hitne medicinske pomoći – navela je Kristić.

Istakla je također da je najbolji način da se poveća broj ljudi koji znaju započeti reanimaciju tako što bi djeca u osnovnim školama trebala početi sa obukom.

- Oni tada potrebne vještine nauče za čitav život, kao plivanje, vožnja bicikla, a znanje mogu prenijeti na porodicu, prijatelje – navela je Kristić.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je u odgovoru na inicijativu navela kako Ministarstvo podržava brigu za zdravlje stanovništva, kako bi učenici znali da pruže adekvatnu pomoć osobama kojima je ugroženo zdravlje i život, odnosno prilikom iznenadnih srčanih zastoja.

- Napominjemo da učenici iz predmeta Biologija jednim dijelom izučavaju ovu problematiku, odnosno kako pomoći osobi sa iznenadnim srčanim udarom. Učenici koji učestvuju u aktivnostima sekcije prva pomoć, koja se realizira u saradnji sa Crvenim križom KS također izučavaju i obučavaju se za praktičnu pomoć osobama sa spomenutom problematikom – navodi se u odgovoru ministrice Hota-Muminović.

Navela je također da Minisatrstvo podržava ovu inicijativu te da će se uložiti napori kako bi se osigurala sredstva kako bi se u osnovnim i srednjim školama u KS u 2022. godini realizirao projekat obavezne obuke iz kardiopulmane reanimacije za školarce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.