open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Hoće li Skupština KS do kraja mandata razmotriti sve tačke dnevnog reda posljednje sjednice
Od početka godine Skupština Kantona Sarajevo, sudeći prema podacima sa službene stranice, zasjedala je sedam puta. Ni zastupnici nisu sigurni koliko su od početka godine imali sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.
05.05.2022. u 20:20
get url
text

Ni velikom broju zastupnika ovaj tempo rada ne odgovara.

- Mislim da je u pitanju preglomazan dnevni red kojim se već unaprijed zna da se, zbog sve češćeg politikanstva pojedinaca, neke tačke koje i nemaju neku potrebu produžuju, mora bar jednom, a nekad i više puta prekidati i nastavljati. To je slučaj i sa prošlom sjednicom koja će se nastaviti naredne sedmice, a nisam siguran da će se i sa ovim nastavkom završiti – kaže zastupnik u Skupštini KS Samir Suljević (SDP).

Šef Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu Senad Hasanović kaže da je jako teško upratiti da li nastavljaju sjednicu ili počinju novu, te jesu li tačke dnevnog reda prenesene sa sjednice na kojoj nije usvojen dnevni red.

- Ova posljednja sjednica koju imamo faktički je sastavljena od tri sjednice, a komotno su to mogle biti tri sjednice, tri zasjedanja. Počeli smo tu sjednicu, a kada ćemo je završiti, zaista ne znam – kaže Hasanović.

Kaže da bi se zasigurno moglo raditi puno efikasnije, ali da dinamiku rada diktira vlast, parlamentarna većina i Vlada KS.

- Koliko ćemo sjednica imati, zavisi od vladajuće većine, te kada će te sjednice biti, u kojim terminima zavisi od vladajuće većine, koje će tačke biti na dnevnom redu i kada će sjednica biti prekinuta jer parlamentarna većina ima punu kontrolu i nad Vladom, nad kolegijem i u rukovodstvu Skupštine većina može donijeti koja je dinamika rada. Jedino što opozicija može da ne kritikuje i da pusti stvari da teku, bez ikakve rasprave, a u suštini najčešće se opoziciji zamjera to što sjednice traju dugo i zato što su rasprave jako duge – navodi Hasanović.

Na pitanje da li se "krivica" za nerad prebacuje na opoziciju, Hasanović odgovara:

- Zasigurno se vrši jedna vrsta spinovanja. Svaki put kada parlamentarna većina nije prisutna na sjednici, kad nemaju dovoljno ruku, kada nisu eventualno usaglasili neke odluke, to se prebaci na opoziciju i opozicija je kriva zato što nešto nije prošlo na dnevnom redu ili zato što nije usvojen dnevni red. Svakako da se to zloupotrebljava i pokušava se javnosti pravdati da je za to kriva opozicija – navodi Hasanović, te dodaje: 

VEZANI TEKST - Varnice između većine i opozicije u Skupštini KS: "Vi radite svoje, a mi ćemo svoje"

- Opozicija nigdje u svijetu ne može biti kriva, opozicija je ta koja traži propuste, da kritikuje i ne može biti kriva jer kada imate dovoljan broj ruku, vi možete sve uraditi bez opozicije.

Plaće zastupnika iznose i više od 2.000 maraka, pa pitamo zastupnika Hasanovića da li zastupnici opravdaju plaću koju primaju svojim radom.

- Vjerujte da je bilo prijedloga da kada krenemo sa sjednicom, radimo nekim normalnim uobičajenim tempom, da to bude od osam do četiri ili od osam do 18, da radimo kontinuirano, ali pravdano je to nedostatkom prostorija, rezervacijom sale, ali u suštini svi znamo da određeni broj zastupnika koji pripada većini ima neke druge obaveze jer nisu svi profesionalni zastupnici te imaju obaveze prema svojim poslovima. Većina prilagođava termine kada imaju sve ruke i zato su prilično rijetka zasjedanja, a između sjednica zastupnici imaju obaveze prisustva komisijama, prije svake sjednice. Vjerujte da je to svedeno na nivo trivijalnosti. Dobar dio zastupnika apsolutno ne dolazi, ne prisustvuje radu tih komisija. Obično je razlog nedolaska i to što te komisije zastupnicima nisu plaćene. Dio zastupnika ne shvata da je prisustvo dio plaće koju primaju i da je to obaveza koja se mora ispoštovati – zaključuje Hasanović.

Krajem januara 2022. godine održana je 48. radna sjednica na kojoj je razmatran Prijedlog budžeta KS kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta KS, zatim su zastupnici nastavili rad već prvog februara, a nastavak te iste 48. sjednice održan je i 22. februara.

VEZANI TEKST - Forto povukao sve materijale sa Skupštine KS nakon upozorenja iz opozicije, upitna ustavnost odluka

Isti dan kada je zakazana redovna, tačnije 1. februara, održana je i 22. hitna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, Studija analiza raspodjele prihoda od indirektnih poreza u FBiH s prijedlogom novog modela raspodjele.

Peta tematska sjednica Skupštine KS održana je 15. februara na kojoj je razmatrana Informacija Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o stanju inkluzivnog odgoja i obrazovanja sa prijedlogom mjera za unapređenje odgojno-obrazovnog rada sa djecom s teškoćama u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i centrima.

Redovna sjednica Skupštine KS i to 49. po redu održana je 15. marta, a zatim 23. hitna sjednica 19. aprila na kojoj se, između ostalog, razmatrao Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS kao i Odluka o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Podsjećamo da je 51. radna sjednica Skupštine KS prekinuta, odnosno sve tačke su povučene sa dnevnog reda.

Krajem aprila održana je 52. radna sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se razmatra više od 60 tačaka dnevnog reda, ali je nakon 12. tačke prekinuta.

S obzirom na obiman dnevni red i na učestalost sastajanja skupštinskih zastupnika, ostaje nada da će se sve tačke dnevnog reda ove sjednice iscrpiti do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.