open-navfaktor-logo
search
Nenadoknadiva šteta
Horor iz Mostara: Mrtve ribe plutaju Radoboljom, uzrok hemikalije iz okolnih bazena
Mostarskom rječicom Radoboljom plutaju mrtve ribe. Nizak vodostaj, smeće, hemikalije iz bazena, te zagađenje raznoraznim detrdženatima samo su neki od okidača za trenutno stanje.
30.08.2022. u 17:39
get url
text

- Lokalni vlasnici bazena iz naselja Ilići čistili su bazene i naravno pustili vodu u rječicu koja protiče kroz isto naselje. Inspekcija je utvrdila da je više vlasnika kuća sa bazenima spojeno na istu cijev, tako da ne mogu utvrdit krivca. Naša posla - poruka je koja kruži društvenom mrežom Facebook uz fotografije mrtvih riba.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Neretva 1933" Jurica Ćorić, za Bljesak.info, izjavio je da su o nemilom događaju "obavijestili nadležne inspekcije i vodoprivrednog inspektora".

- Svi su izašli na teren, ali mi možemo samo sanirati to. Radobolja je jedna mala riječica koja je puna ribe, ali nažalost protiče kroz Mostar. Kanalizacija je puno, bazena, a vodostaj nizak - kazao je Ćorić.

On je naglasio kako je riječ o nesavjesnosti ljudi, a vodoprivredni inspektor utvrdio je pomor ribe na relaciji od Hotela Bevande do Plavog mosta.

- Ovo je 90 posto ljudski nehaj. Vodoprivredni inspektor je utvrdio odakle to dolazi, utvrdio je iz koje cijevi, ali opet tu ima više kuća i "ne možeš nikom ništa". Riječ je o zajedničkoj kanalizaciji koja nije ili jeste prikopčana, ali 90 posto su razlog hemikalije iz bazena jer detrdženti čitave godine idu u Radobolju pa nije tako - naglasio je.

Ćorić je potvrdio kako su ribočuvari na terenu te kupe mrtve ribe iz rijeke Radobolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.