open-navfaktor-logo
search
Interesantno
Horoskopski znak vam otkriva šta trebate jesti, a šta ne biste smjeli
Izreka "Ono si što jedeš" uopšte nije daleko od istine. Ono što odlučimo staviti u usta, može uveliko utjecati na naše zdravlje.
22.02.2021. u 16:12
get url
text
Hrana

Neka hrana može nam itekako koristiti, druga odmoći i dovesti do tegoba.

U izboru hrane kažu da bi vam mogla pomoći astrologija jer i horoskopski znak otkriva šta biste trebali jesti, a šta izbjegavati.

Ovan
Ovnovi su općenito dobrog zdravlja i snažnog imuniteta. Međutim, češće pate od žgaravice i problema s aknama. Najzdraviji odabir za ovnove su masline, krastavci, zelje, grah i banane. To su namirnice koje će pomoći da ostanu energični i zdravi.

Bik
Bikovi imaju jako tijelo i velik apetit, a manje su osjetljivi na bol. Poznati su po tome što uz zatvor, imaju i probleme sa štitnjačom. Ljudi rođeni u ovom znaku trebaju biti oprezni s teškom hranom i smanjiti unos fast fooda. Brusnica, blitva, karfiol i hren su namirnice koje bi se trebale u većoj mjeri naći na jelovniku bika. One pospješuju zdravlje štitnjače, a pomažu i u borbi sa zatvorom.

Blizanci
Blizanci su mentalno slabiji, pretjerano zabrinuti i tjeskobni. Trebaju pripaziti na probleme nervnog sistema i zdravlje pluća. Kahva, hrana s kvascem i korjenasto povrće im neće pomoći, ali zbog vlastitog zdravlja mogu posegnuti za grahom, breskvama, šljivama, špinatom, ribom i rižom. Voće poput naranče, grejpa, grožđica, jabuka i badema bit će dobra zamjena za kahvu, a više će je cijeniti i pluća. Prehrana koja uključuje ove namirnice, uz kvalitetan odmor, bit će dobra metoda za smanjenje tjeskobe.

Rak
Rak je znak slabijeg zdravlja u mladosti, koje postepeno jača u odrasloj dobi. Uglavnom imaju problema s probavom, najčešće zbog pretjeranog unosa masne hrane, soli i rafiniranog šećera. Mogu uživati u prženom krompiru, ali ne svaki, pa čak ni svaki drugi dan. Za rakove je najbolji savjet okrenuti se voću, povrću kuhanom na pari, paradajzu, repi, veganskom jogurtu i prirodnom šećeru.

Lav
Lavovi su snažnog zdravlja i ne razbolijevaju se često, a kad se to i dogodi, oporavak je brz. Oni mogu uživati u gotovo svakoj hrani, sve dok ne pretjeruju. Teško probavljaju začinjenu hranu i mliječne proizvode pa su to namirnice čiji unos trebaju svesti na minimum. U prehranu bi trebali uključiti puno proteina pa su cjelovite žitarice, riža, agrumi, jabuke, breskve, korjenasto povrće, smokve i orašasti plodovi najbolji izbor.

Djevica
Ljude rođene u ovom horoskopskom znaku mogu mučiti problemi povezani s crijevima i nervnim sistemom. U čokoladi i teškoj hrani djevica treba uživati u umjerenim količinama, a najvažnije je da tanjir napune vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Zato se savjetuje da konzumiraju avokado, jaja, ribu i svježe plodove mora, kao i zob, voćne salate, voćne sokove, banane, supe, čajeve i bademe. Djevice su dugovječne i ostaju zdrave sve dok brinu o svom tijelu.

Vaga
Vaga je podložna bolestima bubrega, a vjerovatnije je i da će suočiti s promjenama raspoloženja. Treba izbjegavati gazirana pića, alkohol i rafinirani šećer ili barem njihov unos svesti na najmanju moguću mjeru. Karfiol, borovnice, grožđe, bijeli luk, maslinovo ulje, kupus i paprika pomoći će bubrezima da bolje funkcioniraju, a za lakšu probavu vagama je zdraviji odabir jesti piletinu bez kože jer će je tijelo tako lakše provariti, što će pomoći da ostanu mirni i rjeđe se suočavaju s promjenama raspoloženja.

Škorpija
Pripadnici ovog znaka se nešto češće suočavaju s problemima mokraćnog sistema, odnosno upalama mjehura i infekcijama. Zato im se preporučuje izbjegavati alkohol i masnu hranu, dok im je tekućina neophodna pa trebaju piti puno vode. Šparoge, krastavac, banane, bademi, kokos, prasa, paradajz i zelene salate odličan su izbor za zdravlje škorpija, dok će im trešnje i svježi sir popraviti raspoloženje.

Strijelac
Strijelac je znak sklon debljanju. Prekomjerna tjelesna težina može rezultirati višestrukim zdravstvenim problemima zbog čega se trebaju kloniti čokolade, slanih umaka i šećera. Strijelac bi trebao jesti hranu koja sadrži puno bjelančevina poput repe, paradajza, šljive, piletine i ribe. Cjelovite žitarice, kruške, jabuke, naranče, jagode i korjenasto povrće također su dobar odabir za njih.

Jarac
Jarac ima slabije kosti i zube u usporedbi s ostalim horoskopskim znakovima. Treba izbjegavati slanu hranu, čokoladu i mahunarke, a posezati za namirnicama obogaćenim kalcijem poput mlijeka, jogurta, sira, srdele, graha, leće i smokava. Riža, voćni sokovi, voćne salate, kupus, kukuruz, čajevi i supe nešto su u čemu jarac može uživati koliko poželi.

Vodolija
Cirkulacija krvi je važna za zdravo tijelo, a vodolija je znak koji s tim ima najviše problema. Vodolije bi trebale jesti hranu koja ne stvara prevelik pritisak na srce, a masna, slana i zašećerena hrana se tu ne uklapa. Dobar izbor su tuna, špinat, kukuruz, bademi, orasi i kruške, kao i voćni sokovi, jabuke, naranče, kruške, celer, kukuruz, mrkva, paradajz i brokula.

Ribe
Hrana koja podržava zdravlje krvi, jetre i moždanih funkcija je zdrav izbor za ribe. Trebaju se kloniti masne i slane hrane, kao i kahve. Hrana bogata željezom i proteinima poput žumanjaka,jetrica, ječma, graha, špinata, zelene salate, grožđica, datula i nemasne govedine vrlo je korisna za održavanje riba zdravima i snažnima. Voće poput jabuka, grožđa, naranče, šljiva i breskvi također pridonosi njihovom zdravlju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.