open-navfaktor-logo
search
Usluga socijalne zaštite
Hraniteljska porodica Murtić udomila čak troje djece: Svaki njihov osmijeh ispunjava srce i dušu
Petočlana porodica Esnafa i Eldine Murtić iz Sarajeva otvorila je vrata svog srca i svog doma te u svoju porodicu primila troje djece na hraniteljstvo. Tokom razgovora koji smo vodili porodica Murtić ističe da osmijeh djece ispunjava njihovo srce i dušu.
13.11.2022. u 21:41
get url
text

Ekipa Faktora je posjetila Esnafa i Eldinu Murtić kako bi porazgovarali o njihovom motivu za obavljanje hraniteljstva i kako bismo motivisali i druge ljude koji su u mogućnosti i imaju ljubavi da otvore vrata svoje porodice za djecu koja ih trebaju. 

Porodica Murtić ima troje biološke djece. Najstarija je kćerka Elina, zatim sin Emin i najmlađa kćerka Fatima. Prvobitna motivacija im je bila da svojoj kćerci Fatimi koja je zbog velikog jaza u godinama sa sestrom i bratom trebala društvo, prihvate jednu djevojčicu u svoju porodicu i da učine dobro djelo prema djetetu koje treba porodicu i ljubav. 

Međutim, Esnaf kaže da kod njih u porodici ništa ne ide jednostavno pa da tako nije bilo ni ovaj put. Navodi da je neophodno proći određenu proceduru kako bi osoba postala hranitelj te da su oni administrativni dio obavili veoma brzo.

- Prilikom podnošenja zahtjeva kao jedinu želju smo naveli da dobijemo djevojčicu koja je uzrasta kao naša biološka kćerka Fatima. U junu 2020. godine smo započeli proces, prikupili dokumente, završili zakonom propisanu edukaciju, a već u decembru iste godine smo dobili poziv iz Službe za hraniteljstvo sa upitom da li smo spremni u porodicu prihvatiti djevojčicu koja boravi u instituciji. Na sami poziv smo se jako obradovali i bili veoma sretni. Tokom telefonskog razgovora upoznali su nas i sa informacijom da djevojčica ima dva mlađa brata te da ih neće razdvajati i da li smo zainteresovani da primimo u svoju porodicu sve troje djece. Pomisao na to da bismo onda bili osmočlana porodica za nas je bio šok - ističe Esnaf.

Međutim, dogovorili su se sa Službom da dođu na upoznavanje i onda su u februaru prošle godine djeca definitivno došla u njihov dom i postali dio njihove porodice.

Hranitelji za djecu kažu da su divna, s obzirom na teške životne priče sa kojima djeca dolaze u hraniteljske porodice. Sama činjenica da su razdvojeni od roditelja teška je kao pomisao i za odraslog čovjeka, a ne za dijete. Djevojčice zajedno idu u školu i velika su podrška jedna drugoj. Djeca su u hraniteljskoj porodici naučila pisati, bojiti, skijati i plivati. Djevojčice zajedno idu na karate i raduju se svakom novom pojasu koji osvoje. Stariji dječak je krenuo u prvi razred, dok najmlađi ide u vrtić.

Briga o šestero djece za porodicu Murtić ne predstavlja problem. Kažu da je najteži dio bio proces adaptacije, ali da su sada jedna velika porodica koja zbog puno članova uvijek privlači pažnju.

- Međusobno upoznavanje i prilagođavanje je trajalo nekih od pet do šest mjeseci, dok su se oni navikli na nas i dok su osjetili sigurnost. Bezbroj razgovora smo vodili o tome da su oni tu, da neće nigdje otići, da su oni sad članovi porodice i da mi brinemo o njima. Sada su sva djeca iz porodice naša djeca, mi ih tako osjećamo. Kad negdje kreneš, brojiš jedan, dva, tri, četiri, svi su tu. Uglavnom, kada idemo na izlet, moramo ići sa dva auta. Gdje god dođemo, budemo atrakcija. Na Bijambarama zauzeli čitav vagon u voziću – ispričao nam je Esnaf kroz smijeh.

Iako on održava privatno gazdinstvo, dok supruga i dvoje starije djece rade, Esnaf ističe da je ključ njihovog uspjeha u odličnoj organizaciji. 

- Svi znamo svoje uloge i zadatke. Ujutro, kako su djevojčice prva smjena, supruga im pravi sendviče za užinu i pripremi doručak. One same idu u školu. S obzirom na to da je dječak prvi razred i da je još mali, u školu i iz škole ga vodi neko ko je taj dan slobodan. Kad se vrate iz škole, priprema se ručak, večera i rade neke zajedničke aktivnosti. Elmina radi sa djecom zadaće, a kroz igru su djevojčice nadomjestile sve propuštene segmente s kojima su djeca došla u porodicu. Dan je fino popunjen, ali ima se vremena i za igru i pružanje posebne pažnje svakome od njih - pričao nam je Esnaf, ne skidajući pogled s djece koja su se bezbrižno igrala u igraoni koju su napravili za njih. 

{$galerijaFotografija}

Hranitelji navode da su ove godine na proljeće napravili igraonu u dvorištu kako bi djeci bilo zabavno da provode vrijeme vani i da unaprijede i svoje motoričke sposobnosti.

- Djeca ko djeca, zaslužuju sve najbolje, a mi se trudimo da im sve priuštimo kako bi se osjećali prihvaćeno i dobrodošlim. Ovdje imaju igraonu, cuku, životinje, igre koliko žele - kazao je Esnaf.

On je pozvao sve koji su u mogućnosti da se prijave u hraniteljstvo, ističući da je prednost hraniteljstva u odnosu na usvajanje to što djeca ne gube svoj identitet, a što je veoma bitno za njihov psihički razvoj.

- Pozivam sve koji imaju prostora i mogućnosti da se prijave za hraniteljstvo i da pruže priliku nekom djetetu da ima normalan život koji svako dijete zaslužuje. Na kraju krajeva, mi smo tu da ovu djecu učinimo sretnijima, čak možda i više nego što smo mi bili - poručio je Esnaf. 

Hraniteljska porodica Murtić, Briješće, 04.11.2022
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.