open-navfaktor-logo
search
Tužni prizori
I džamije u regiji bez džematlija na prvoj teraviji
U džamijama u regiji večeras je održan prvi teravih namaz bez džemata.
24.04.2020. u 00:05
get url
text

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović klanjao je teravih namaz u Starodoganjskoj džamiji s mujezinom, a namaz je klanjan i u drugoj podgoričkoj Osmanagića džamiji.

Prema odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, molitvama u džamiji mogu prisustvovati samo imami. Islamska zajednica odlučila je da se, zbog pandemije koronavirusa, teravih namazi obavljaju bez džemata i pozvala vjernike da u kućama obavljaju molitve kao i da ne organizuju vjerska okupljanja.

{$galerijaFotografija}

Prva teravija na početku mjeseca ramazana održana je u Zagrebačkoj džamiji bez prisutnosti vjernika zbog epidemioloških mjera koje su na snazi zbog koronavirusa.

Početak mjeseca ramazana u Hrvatskoj je u znaku mjera kojih se muslimani pridržavaju prema naputcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na teraviji u Zagrebačkoj džamiji, uz hafiza Aziza ef. Alilija, sudjelovalo je svega dvoje džematlija.

{$galerijaFotografija}

Prema danas donesenoj odluci Vlade Republike Hrvatske, vjerski obredi i okupljanja moći će se, pod posebnim epidemiološkim mjerama, održavati od 2. maja.

Ni u Bajrakli džamiji u Beogradu večeras prvoj teraviji nisu prisustvovali vjernici.

U poruci povodom ramazana, čiji prvi dan posta počinje sutra, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović je danas ranije pozvao vjernike da slušaju savjete ljekara povodom koronavirusa i vjerske obrede upražnjavaju kod kuće s porodicama.

{$galerijaFotografija}

On je poručio da kako bi zaštitili sebe, svoje voljene i druge ljude vjernici treba da se pridržavaju preporuka medicinske struke.

Prvi teravih namaz klanjan je i u džamiji "Jašar Paša" u Prištini, bez vjernika, kako je odredila Islamska zajednica Kosova u skladu sa mjerama ograničenja kretanja i okupljanja ljudi na jednom mjestu.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava pozvao je danas vjernike da tokom mjeseca ramazana poštuju mjere na sprečavanju širenja COVID-19 i da molitve obavljaju u svojim domovima te da se uzdrže od odlazaka na iftare.

{$galerijaFotografija}

Kosovski muftija je podsjetio da je post tokom mjeseca ramazana jedan od pet glavnih stubova islamske religije kojim vjernik izražava predanost, poslušnost, žrtvu i ljubav prema Stvoritelju.

Naglasio je da su tokom ramazana vejrnici osjetljiviji, disciplinovaniji i solidarniji nego drugih mjeseci u godini.

prva teravija Crna Gora, 23.04.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.