open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo tvrdnje o prodaji bespilotnih letjelica Rusiji
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da ta zemlja nije prodala svoje bespilotne letjelice Rusiji.
13.07.2022. u 19:13
get url
text

- Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani odgovorio je na pitanje novinara u vezi s primjedbama američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost o iranskoj prodaji domaćih novih tehnologija Rusiji - saopćeno je iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izvještava Ukrinform.

Kanaani je rekao da saradnja između Islamske Republike Iran i Ruske Federacije datira još prije početka rata u Ukrajini i da u posljednje vrijeme nije došlo do konkretnog razvoja u tom smislu, stoji u saopćenju.

Glasnogovornik je dodao da je iranski stav o ratu u Ukrajini "apsolutno jasan i da je više puta službeno objavljen.

Kako izvještava Ukrinform, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u ponedjeljak, 11. jula, tokom brifinga u Bijeloj kući da se iranska vlada priprema Rusiji isporučiti do nekoliko stotina bespilotnih letjelica, uključujući bespilotne letjelice koje mogu nositi oružje, po ubrzanom procesu.

Dužnosnik je također dodao da se Iran priprema obučiti ruske snage za korištenje ovih bespilotnih letjelica već ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.