open-navfaktor-logo
search
Postavljeni šatori
Ispred Predsjedništva Srbije počeli protesti: Kampovat će do ispunjenja zahtjeva
Nekoliko stotina građana okupilo se večeras u Beogradu ispred Predsjedništva Srbije gdje traže potpunu zabranu istraživanja bora i litijuma na teritoriji cijele Srbije.
10.02.2022. u 19:54
get url
text

Protest je počeo u 19 sati, a okupljeni građani nose transparente "Za našu djecu" i "Srbija nije pustinja".

Prema riječima organizatora nakon završetka okupljanja, mještani Gornjih Nedeljica i drugih krajeva Srbije kampovat će ispred Predsjedništva do ispunjenja zahtjeva.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović je ranije rekao da će Ekološki ustanak stati uz građane dok se konačno ne otjera Rio Tinto.

- Ekološki ustanak bit će večeras kao jedan od učesnika na protestu i inspiratora cijele priče. Sve što je protiv Rio Tinta, da li je na ulici ili Skupštini, sve ćemo to da podržimo. Moramo da trajno riješimo to pitanje. Mi ćemo imati svoje šatore u kampu, svoje zastave i ljude - rekao je Jovanović u najavi protesta.

Podsjetimo, nakon što je Vlada Srbije povukla Plan specijalne namjene kojim je Rio Tinto mogao da radi istraživanja na teritoriji Srbije, firma je kupila još tri parcele u Gornjim Nedeljicama, što je dodatno podgrijalo sumnje mještana da se otvaranje rudnika odlaže samo do aprilskim izbora.

Tenzije su dodatno povećane kada je prije nekoliko dana u Gornjim Nedeljicama uočen inspektor u automobilu čiji je vlasnik "Rio Sava", kćerka firme "Rio Tinto". Mještani su rekli da od ovakvih posjeta ne očekuju ništa, jer se već i ranije dešavalo da izađu na teren, a da izvještaj bude drugačiji od realnog stanja.

Pored ovih problema, mještani su uočili i da je otpočelo krčenje šume na prostoru Nedeljica. Zbog svega toga protesti se nastavljaju sve dok se trajno ne zabrani istraživanje litijuma i bora, prenosi Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.